in

Când se va termina epidemia de coronavirus și viața se va întoarce la normal? Analiză BBC

Cât ar putea dura criza coronavirus

Lumea se oprește. Locuri care până acum fremătau de viață s-au transformat în orașe fantomă cu restricții masive impuse stilului nostru de viață – de la școli închise, închideri totale de comunități și până la restricții de călătorie și interzicerea întâlnirilor publice. Este un răspuns global fără precedent la o boală.

Într-un editorial, corespondentul pentru sănătate și știință al BBC descrie lumea așa cum a devenit ea brus și se întreabă, la fel ca fiecare dintre noi: Dar se va încheia și ne vom putea lua viața înapoi? Iată perspectiva sa asupra situației:

Ce a început, de fapt, și cât va dura?

„Premierul britanic Boris Johnson că speră ca Regatul Unit să învingă epidemia în următoarele 12 săptămâni. Dar chiar dacă numărul de cazuri de persoane bolnave începe să scadă în următoarele trei luni, vom fi încă departe de finalul crizei. Va trece mult timp până când valul va dispărea – posibil ani.”, scrie Gallaghar. Și continuă:

„Este clar că închiderea forțată a unor mari părți din societate nu este sustenabilă pe termen lung, pagubele economice și sociale ar fi catastrofale. Ceea ce le trebuie țărilor este „exit strategy” („strategie de ieșire”) – un mod de a ridica restricțiile și de a reintra în normal. Dar coronavirusul nu va dispărea. Dacă ridici restricțiile care țin virusul sub control, atunci cazurile de îmbolnăvire se vor întoarce inevitabil.

„Avem o mare problemă: aceea de a ști cum ieșim din situația asta”, atrage ateniția un profesor de boli infecțioase și epidemii Nu e vorba doar de Marea Britanie, nicio țară nu are exit strategy. Și suntem în fața unei uriașe provocări științifice și sociale.

3 feluri în care putem ieși din criza coronavirus

Iată care sunt, în principiu, cele trei metode prin care omenirea poate reduce răspțndirea noului coronavirus:

  • Vaccinarea
  • Imunizarea naturală a unui număr suficient de mare de oameni
  • Schimbarea definitivă a stilului nostru de viață și a societății.

Vaccinul antiCOVID-19 e la distanță de 12-18 luni

Un vaccin antiCOVID-19 ar oferi imunitate și siguranță că oamenii nu se îmbolnăvesc dacă sunt expuși la virus. Imunizarea a aproximativ 60% in populație ar duce la imposibilitatea creării unei epidemii. Vorbim despre conceptul cunoscut sub numele de imunitate de masă.

În aceste zile a fost testat pe prima persoană primul vaccin experimental în SUA. Pentru asta, oamenii de știință au primit permisiunea de a încălca regulile care spun că vaccinul se testează mai întâi pe animale.(…)

Dar, cel mai probabil, un vaccin ar putea fi disponibil peste 12-18 luni, dacă toate lucrurile merg bine. Este o perioadă mare de așteptare în condițiile în care omenirea se confruntă cu restricții fără precedent în timp de pace.

Imunizarea naturală – cel puțin doi ani până atunci

Strategia pe termen scurt a Marii Britanii (dar și a altor țări) este să scadă cazurile pe cât posibil pentru a preveni suprasolicitarea spitalelor. calculul e simplu: rămâi fără paturi disponibile la ATI, numărul morților crește. 

Dacă îmbolnăvirile sunt ținute sub control, unele restricții să fie ridicate pentru o perioadă, dar numai până ce cazurile cresc din nou și iarăși este nevoie de restricții.  problema e că nimeni nu poate estima când s-ar putea întâmpla aceste lucruri. (…)

A treia cale: schimbarea

„A treia opțiune este să ne schimbăm definitiv comportamentul, stilul de viață”, spune un savant britanic citat în analiza BBC.  Asta ar presupune fie să se păstreze restricțiile care au fost deja impuse, fie să se introducă testări riguroase și izolarea pacienților.

Dezvoltarea unor medicamente care să trateze cu succes COVID-19 ar putea să ajute. Medicamentele ar putea să fie folosite imediat ce oamenii prezintă simptome într-un proces numit controlul transmiterii infecției, și să oprească trecerea virusului la alte persoane.

Concluzia editorialistului este, totuși, optimistă: „la nivel global, știința va veni cu o soluție.”

Comentarii Facebook

Scris de Irina Lazar

Un vaccin anticoronavirus va fi adus în România într-o lună (oficial român)

Formidabilă veste: a treia zi la rând fără niciun caz de coronavirus local în China