Până acum, mesajul experților – medici, virusologi, microbiologi și epidiomiologi – a fost clar: cu cât ești mai în vârstă, cu atât ești expus riscului, formelor grave de COVID-19. Dar Orgnizația Mondială a Sănătății îi avertizează pe tineri să nu se simtă invincibil, pentru că nu sunt!
Dr. Rosena Allin-Khan a declarat pentru BBC că boala nu este periculoasă doar pentru vârstnici și pentru persoane cu alte probleme grave de sănătate. Ea a declarat că a tratat pacienți de 30, 40 de ani care erau anterior infectării într-o stare de sănătate bună, dar care au făcut o formă gravă a COVID-19 și au ajuns ăn stare critică la terapie intensivă.
Așadar, care sunt riscurile pentru diferitele categorii de vârstă?
Cercetătorii de la Imperial College din Londra au găsit o legătură clară între vârstă și formele grave ale infectării cu noul coronavirus. Probabilitatea ca un vârstnic bolnav de COVID-19 să manifeste forme critice ale bolii este, de asemenea, foarte mare.
Statistica făcută la nivel mondial din datele de până acum arată că 5% dintre cei sub 50% care au fost infectați au nevoie de spitalizare pentru a se face bine. Procentul pentru persoanele de 70-79 de ani, procentul crește, însă, dramatic: 43%.
Pentru seniorii de peste 80 de ani, pericolul e uriaș: 71% dintre sunt în pericol uriaș în caz de îmbolnăvire.
Ce știm până acum, după analizarea situației din China și Italia
Această criză mondială de sănătate publică este încă foarte nouă, iar datele și informațiile pe care medicii, epidemiologii și statisticienii sunt încă prea puține pentru a avea o imagine extrem de clară și de corectă științific. Nici despre noul coronavirus și despre comportamentul lui nu se știu prea multe, tocmai pentru este atât de nou. Totuși, prime concluzii se pot trage, cum e aceasta de mai jos:

Pe de altă parte, datele din Statele Unite – cele mai noi, de altfel – sunt un semnal de alarmă. Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor avertizează că aproape jumătate dintre cei care au fost spitalizați sunt sub 55 de ani.
Avertismentul OMS
Două sunt lucrurile foarte sigure. Primul este nivelul mare de contagiune pe care îl are noul coronavirus. Se răspândește cu formidabilp repeziciune. Al doilea este avertismentul OMS, transmis și prin experul Maria Van Kerkhove: „Tinerii nu sunt invincibili. Acest virus care produce COVID-19 poate provoca infecții și o formă gravă a bolii la oameni din toate categoriile de vârstă. Ceea ce știm din datele culese din mai multe țări, printre care China, Statele Unite, Italia, Iran, Coreea de Sud și Japonia, este că acest virus poate provoca o boală ușoară, poate provoca o formă moderată – în cazul oamenilor care fac pneumonie, dar nu au nevoie de oxigenare suplimentară, dar poate provoca și boala severă, critică și care îi poate ucide pe unii oameni. În cazul copiilor, rapoartele pe care le-am primit din mai multe state arată că majoritatea copiilor care sunt infectați fac o formă ușoară a bolii. Avem, însă, și rapoarte care descriu o infecție severă și în rândul copiilor”.

Concluzie finală? Cel mai sigur e să stăm în casă. Și noi, și copiii noștri!
Poate o să îți placă să citești și:
- Am născut în vremea pandemiei! Nimic nu mă mai sperie de-acum! Cele mai puternice mămici
- Nașterea în vremea pandemiei: un bebeluș a venit pe lume în supermarket, între rafturile goale de hârtie igienică