Ce e noul coronavirus? Există tratament pentru COVID-19? Cât de periculos e totul? Care e rata mortalității? Scurt ghid esențial

Home Uncategorized Ce e noul coronavirus? Există tratament pentru COVID-19? Cât de periculos e totul? Care e rata mortalității? Scurt ghid esențial

Sunt sute de informații despre coronavirus și COVID-19 pe care le afli în fiecare zi. Unele te ajută să înțelegi cumva mai bine ce se întâmplă, altele te sperie în plus – și, oricum, probabil ești destul de speriată deja, fiecare îngrijorare suplimentară nu te ajuta la și cu nimic. Așa că am încercat să punem cap la cap marile întrebări și răspunsurile clare pe care le putem da până acum.

Ce știm până acum despre noul coronavirus?

Virusul care provoacă boala COVID-19 face parte din familia coronavirusurilor. Este un virus care s-a transmis de la animal la om la sfârșitul anului trecut. The Guardian scrie că mulți din cei infectați inițial erau fie dintre cei care lucrau în piețele de pești și alte animale marine Huanan, fie cumpărau frecvent de acolo. Huanan este în centrul orașului Wuhan din China. În mod neobișnuit pentru un virus care face trecerea de la o specie la alta, noul coronavirus pare să se transmită cu mare ușurință de la om la om. Estimările din datele de până acum arată că, fără măsuri restrictive, de distanțare, un om infectat cu noul coronavirus vor contamina cel puțin alți doi. De asemenea, tot din datele de până acum, se pare că boala provocată de noul coronavirus are o rată a mortalității mai mare decât boli cum ar fi gripa sezonieră. Combinația dintre aboilitatea virusului de a trece cu repeziciune de la o „gazdă” la alta și purința de a produce complicații celor îmbolnăviți a dus la decizii radicale de prevenție în foarte multe țări, inclusiv România, unde de luni suntem în stare de urgență.

Cum pot să mă feresc de infectarea cu noul coronavirus?

Regulile de igienă respectate cu strictețe sunt sfinte. O spune toată lumea, toți experții, toți medicii. Spălatul pe mâini corect, pentru cel puțin 20 de secunde. Apoi, dolosește dezinfectant de mâini. Evită să îți atunci fața cu mâinile necurățate. Nabar n-ai de câte ori face, asta! În medie, de cel puțin 15 ori pe oră ne punem mâna pe față! De asemenea, tușește și / sau strănută în pliul cotului, nu în palmă. Evită să te întțlnești cu oameni care au simptome de răceală și gripă.

Cum îmi dau seama dacă sunt simptome de răceală / gripă sau COVID-19? Care e diferența?

O problemă care poate fi considerată și parte din cauzele răspândirii noului coronavirus este aceea că epidemia a izbucnit în plin sezon de gripă în emisfera nordică, iar asta nu a făcut decât să deruteze: oamenii au crezut cu urință că e vorba, de fapt, de cunoscuta gripă. Confuzia aceasta inițială a dus la răspândirea cu ușurință mai întâi în comunități, apoi în țări întregi.

Simptomele tipice de gripă, care în mod normal apar repede, includ febră mare, dureri de gât și de mușchi, dureri de cap, uneori frisoane și nas înfundat și, mai rar, stări de vomă și diaree. Specialiștii încă încearcă să înțeleagă întreaga paletă de simptome ale COVID-19. Pentru marea majoritate a bolnavilor infectați cu noul coronavirus, câteva lucruri erau general valabile: toți au dezvoltat o tuse uscată, toți aveau febră mare și mulți manifestau o stare de profundă oboseală, dar și dureri musculare.

Care este rata mortalității noului coronavirus?

Pentru că noul coronavirus este atât de nou și pentru că totul este încă în spectaculoasă mișcare, cifra exactă nu poate fi spusă cu claritate deocamdată. Sunt estimări care vorbesc despre un procent în jur de 1%. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. tedros Adhanom Ghebreyesus, vorbea despre o rată a mortalității de 3,4%, dar este un procent calculat prin împărțirea numărului de cazuri confirmate oficial la numărul de decese. Știm deja că există un număr mai mare de cazuri ușoare sau chiar complet asimptomatice care nu ajung niciodată la spital, care nu sunt detectate, deci care nu ajung în nici-o statistică oficială. Nu știe nimeni care este exact numărul acestor oameni pentru care COVID-19 este o boală pe care nici n-o simt sau abia o simt, dar infectarea lor e reală. Și-atunci, dacă am putea să îi luăm și pe ei ăn calcul, rata mortalității ar fi semnificativ mai mică decât cea despre care vorbeam mai sus.

Ce mai știm destul de clar este că rata mortalității este are cel mai mare nivel în rândul persoanelor vârstnice și valori foarte mici printre tineri. Extram de expuși sunt, în această perioadă, medicii, asistentele și asistentele medicale, infirmierii și infirmierele, brancardierii – practic, personalul medical este extrem de expus. protejarea acestor oameni ar trebui să fie, pentru toți, o prioritate absolută. De ei depinde vindecarea celor car evor avea cea mai mare nevoie de grija și de priceperea lor!

Există un tratament pentru COVID-19?

Un tratament special, un medicamen anume care să combată COVID-19 nu există deocamdată, dar există medicamente și scheme de tratament care funcionează și în cazul bolii provocate de noul coronavirus. Una dintre cele mai bune vești ale ultimelor zile a fost aceea că un medicament folosit pentru tratarea noilor tulpini de gripă este foarte eficient și în tratarea COVID-19. Este vorba de favipiravir, dezvoltat de compania japoneză Fujifilm Toyama Chemicals. Am scris despre toate acestea AICI.

EXTRA: Cum poți împiedica răspândirea noului coronavirus. VIDEO