in

„Există o cale să oprim coronavirusul!” Cea mai puternică armă despre care vorbește un epidemiolog care a lucrat 25 de ani în controlul epidemiilor

Dr. Kamali Lokuge este medic și epidemiolog și, în ultimii 25 de ani, a fost implicat activ în controlul unui epidemii de mare risc, așa cu ar fi Ebola, febra Lassa și gripa aviară. Este primul medic care, potrivit New York Times, 2014 a tras semnalul de alarmă cu privire la iminența izbucnirii epidemiei de Ebola în Africa. Avertismentele lui au avut un rol decisiv în gestionarea crizei.

Acum, într-un editorial publicat de The Guardian, dr. Kamali Lokuge vorbește despre cum anume putem să oprim coronavirusul. Iată ce spune el:

Cum ar putea fi oprită răspândirea coronavirusului

„Acum, Australia și restul lumii este ăn fața unei pandemii cum n-am văzut până acum. Este pentru prima dată când ceva de felul acesta se întâmplă în timpul viețulor noastre. Pentru că nu știm la ce să ne așteptăm, ne temem mult. Mulți suntem deja speriați. Mi-am petrecut ultimii 25 de ani muncind în campanii de control al epidemiilor precum Ebola, frebra Lassa și gripa aviară. Și știu că putem controla aceste epidemii dacă suntem implicași împreună în asta și dacă folosim datele și ceea ce este evident.”

Distanțarea socială e cheia controlului epidemiei

Dr. Lokuge vorbește, în principal, despre situația în care se află Australia în acest moment, dar concuziile sale cunt cvasi-generale și sunt, în mare măsură, foarte valabile și pentru ce se întâmplă în România. Iată: „Australia este în poziția să se pregătească din timp pentru controlul coronaviruslui. Dar distanțarea socială este cheia.”

Va fi mul mai eficient dacă facem asta din timp decât să gestionăm situația care apare atunci când virusul se răspândește în comunitate, așa cum vedem că se petrece în țări din Europa. Comunitățile sunt cele care pot opri izbucnirea epidemiilor – fie că e vorba de Ebolla, Lassa sau SARS , iar noi putem opri coronavirusul.”

Ce poate face fiecare dintre noi?

„Fiecare dintre noi poate face două lucruri: distanțare socială strictă și o foarte, foarte bună igienă personală. Un virus are nevoie de contact între oameni pentru a se răspândi, așa că distanțarea socială strictă – practic, să stăm departe de alți oameni – este cea mai puternică armă pe care noi, ca și comunitate, o avem împotriva coronavirusului. Cea mai eficientă cale prin care putem opri răspândirea este să stăm acasă.

Când stăm departe unii de ceilalți, noi singuri scădem dramatic puternic puterea acestui virus de a se răspândi. Putem chiar să-l oprim complet! Avem puterea de a opri răspândirea limitându-ne la maximum contactul și interacțiunea cu ceilalți, închizând școlile, evitând întrunirile cu oameni mulți cum ar fi slujbele la biserică și evenimentele sportive… (…) Distanțarea socială nu e ceva ce ne va defini viețile pentru totdeauna, dar este ceva ce trebuie să face, acum ca să încetinim răspândirea coronaviruslui. Este pentru prima dată când ceva de felul acesta se întâmplă și cei mai mulși oameni sunt speriați. E firesc, teama se naște din necunoscutul din fața noastră. Ne temem pentru că nu știm la ce să ne așteptăm.”

Dat știm ce e în puterea noastră să facem, mămici! Stăm acasă! Va trece și asta!

Ce e noul coronavirus? Există tratament pentru COVID-19? Cât de periculos e totul? Care e rata mortalității?

SCURT GHID ESENȚIAL, AICI

Comentarii Facebook

Ce e noul coronavirus? Există tratament pentru COVID-19? Cât de periculos e totul? Care e rata mortalității? Scurt ghid esențial

Excelent! A doua zi la rând fără niciun caz local nou de COVID-19 în China