Când devii mamă, creierul începe să funcționeze altfel

Home Inspiră Când devii mamă, creierul începe să funcționeze altfel

E fapt. Fapt științific: când devii mamă, creierul începe să funcționeze altfel. Totul se schimbă. În tine, cu tine. E atât de diferit față de tot ce ai simțit pâna acum, încât e foarte posibil (și normal) ca asta să te sperie uneori.

E o transformare unică și puternică. Are și explicații, are și un anume rost

Simți altfel, vezi altfel din momentul în care două dungi roșii te anunță că vei fi mama.  Ä‚sta e începutul. E momentul în care, foarte posibil, inima îți sare din piept (fie că așteptai vestea, fie că nu, fie că asta îți doreai, fie că… nu). Foarte posibil, în minte gândurile se transformă în trenuri care trec în viteză în toate direcțiile, nu știu cum de nu se ciocnesc.

Speri, te intrebi, intri în panic㔦 Începe transformarea

Vijelios, ceva anunță că începe un drum pe care n-ai mai fost. Că totul se schimbă de acum. Iar tu te bucuri și te sperii deodată. E primul lucruru firesc, fiindcă Necunoscutul chiar e ceva care poate speria cu ușurintă.

Când începi să îți imaginezi cum o să fie, ce o să fie, sunt mari șanse să înceapă și bătăliile din tine: vrei să îți ții copilul în brațe, să-l iubești, să-l crești, să-l îngrijești și ocrotești.

Dar, în același timp, mari șanse să te întrebi și dacă o să mai poți fi tu, cea pe care o știi. Inclusiv dacă o sa îți mai bei vreodată lenevoasă cafeaua. Dacă o sa mai dormi cât vrei în prima sâmbată liberă dupa multe muncite sau dacă o să mai poți fugi la un film într-o zi în care vrei să fugi de tot și de toate. O să mai iesi cu prietenii asa cum o faci acum, cand ai chef sau… când trebuie? (Răspunsul scurt: o vreme măcar, nu prea)

Când devii mamă, creierul începe să funcționeze altfel
Când devii mamă, începi să afli tot felul de lucruri noi despre tine

Dincolo de emoții, e știinta. Sunt hormoni și neuroni. Când devii mama, mintea se schimbă. La propriu și pe termen destul de lung.

Când devii mamă, creierul începe să funcționeze altfel. Cum?

Oamenii de știință au studiat cu atenție cum funcționează creierul mai multor proaspete mămici. Scanarea cerebrală a arătat că zonele responsabile de procesarea informațiilor sociale se reașeaza, se recalibrează.

E ca și cum o mâna nevazuta apasa un buton invizibil. Așa, cum resetăm noi un computer. Zonele cerebrale care se schimbă sunt cele implicate în modul în care înțelegem gândurile exprimate de alții, emoțiile și dorințele celorlalți.

Copilul devine centrul Universului Tău

E o modificare care se produce la prima sarcină și durează aproximativ doi ani. Lumea unei femei care devine mama se mută cu totul în preajma copilului.

E un microunivers unic la nașterea căruia creierul participă din plin. Și are sens, spun oamenii de știință: transformarea ajuta noile mamici să le ofere copiilor lor toată grija, toată atenția, toată afecțiunea.

Cand devii mamă, creierul începe să funcționeze altfel
Felul în care funcționeaza mintea unei proaspete mămici se schimbă semnificativ în primii ani din viața copilului ei

E un fel de incredibilă renunțare la sine. Una la care, de fapt, mămicile nici nu se gândesc. Oricum, fiecare și-a resetat mintea!

Leave a Reply

Your email address will not be published.