Mămici Club

Săptămâna 26 de sarcină

Dac-ar avea cum, eu cred că te-ar lua de mână și te-ar strânge tare de tot! Cu degețelele alea ale lui minuscule care, în sfârșit, s-au format… Și s-ar uita la tine cu ochișorii pe care începe să îi deschidă.

„A clipit? Chiar a clipit?!?” Da, clipește! Știe și asta acum!

E săptămâna 26 de sarcină și hai că parcă nu mai e chiar atât de mult până când vrei trăi toate astea, nu-i așa? Știu, e posibil să fi intrat și tu în etapa în care devii ușor uitucă. Dar să știi că memoria ta o să se oprească din sughițat după ce naști.

În săptămâna 26 de sarcină, bebelușul răspunde tot mai bine la stimuli

Acum, bebelușul e cam cât o legătură de ceapă. Bine, recunosc, imaginea asta chiar e cam bizară. (Cel puțin acum, la mine în minte, unde îmi și închipui vreo șapte fire de ceapă laolaltă, înfășate într-un scutec molicios).

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 26 de sarcină

În săptămâna 26 de sarcină, mititelul sau mititica ta s-a mai lungit: are aproximtiv 33,5 centimetri (nu uita, vorbim despre medii) și cântărește în jur de 800 de grame.

Cum spuneam, e unul dintre momentele extraordinare ale sarcinii: acela în care începe să deschidă ochii. Gata, se apucă de clipit! (Nu te grabi, mai e ceva până să îți arate cum face cu ochiul ;-))

Răspunde tot mai bine la stimuli, ca de exemplu la sunete, pentru că rețeaua de nervi responsabilă de auz s-a format aproape cu totul. De-acum, își cam dă seama când mai sporovai tu de una singura prin casă, când apare și tata și stați de vorbă…

În săptămâna 26 de sarcină, bebe se antrenează și pentru respirat: „inhaleaă” și „expiră” cantități mici de lichid amniotic. Sunt mișcări extrem de importante pentru plămâni, pe care îi pregatește astfel pentru prima gura de aer trasă în piept.

Ahhh, și e foarte, foarte posibil pregătească și pentru prima masă: refelexul de supt e, deja, dezvoltat, și să nu te miri dacă îl prinzi la ecografie cum își suge degetul.

Când are chef de joacă, distracția cea mare vine dinspre cordonul ombilical, care e jucaria sa preferată. Oricum, bebe ar apuca tot cu mânuțele lui pe cât de mici, pe atât de puternice. Deja!

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 26 de sarcină

Mamico, felicitări: ai străbătut, practic, doua treimi din drum!

Acum, uterul din ce în ce mai mare împinge abdomenul tot mai în față. Drept urmare, buricul tău arată, probabil, tot mai ciudat. De regulă, se transformă în ceva care seamănă cu un buton și care, în „œzilele lui bune”, își arată chipul „œplinuț” și prin haine. Partea bună dacă se întamplă asta? Sunt cel puțin două: oricum, după naștere, buricul tău se întoarce la locul și la forma inițiale.

Apoi, gândește-te la acest posibil… beneficiu: fiindca s-a „œbulbucat” așa, poți în sfârșit să scapi de toate scamele și scămuțele care s-au strecurat și s-au strâns acolo de când erai tu copil.

Dacă ideea de odihnă a devenit ușor evazivă, atunci bun venit pe tărâmul insomniei de sarcină! E neplăcut, dar e explicabil. Să recapitulăm: ai dureri de spate, ți se umflă picioarele, în burtica ta, un minuscul Karate Kid face tot felul de antrenamente. E de înțeles, așadar, că tot corpul tău se calmează, se linișteste mai greu.

Pot avea rol și efect de somnifer plimbările, gurile de aer proaspăt, exercițiile fizice pe care înca le mai poți face (și pe care medicul ți le recomandă ori încuviințează).

Comentarii Facebook