in

Sarcina și noul coronavirus. Ce sfaturi au experții pentru viitoarele mămici

Un bebeluș a murit din cauza noului coronavirus

Pandemia de coronavirus îngrijorează pe oricine, dar e fără îndoială că îngrijorarea și temerile unei gravide pot fi de cel puțin două ori mai mari.

Mai întâi, veștile bune: din toate datele centralizate până acum, femeile și copiii par să fie categorii mai puțin expuse formelor extrem de severii ale COVID-19, boala pe care o provoacă noul coronavirus. Este ceea ce reiese din analiza datelor puse la dispoziție de Centrul Național pentru Controlul Bolilor din China și sintetizate de BBC. Din 44.000 de oameni infectați, 2,8% dintre bărbați au murit. Procentul femeilor cărora boala le-a fost fatală este mai mic, e 1,7%. Ä‚n ceea ce-i privește pe copii și adolesecenți, datele sunt și mai încurajatoare: mortalitatea la aceste două cateorii împreună este de 0,2%.

Ce se întâmplă? Sunt cu-adevărat femeile și copiii mai feriți de infectarea cu noul coronavirus?

Sunt două feluri în care pot fi explicate datele acestea: fie femeile și copiii sunt mai puțini expuși la infectare, fie organismele lor reacționează mai bine și se luptă mai eficient un intrusul.

Profesorul Paul Hunter de la University of East Anglia nu este foarte surprins de ceea ce arată datele. El spune că femeile au, biologic, un răspuns imun diferit de cel al bărbaților. Și că există dovezi științifice cae arată că femeile produc anticorpi mai eficienți în lupta cu gripele, de exemplu. Dar asta nu înseamnă, nicidecum, că femeile sunt imune la noul coronavirus. Însemnă doar că par să se lupte mai bine cu boala. Așadar, măsurile de prevenție și precauție rămân esențiale.

În ceea ce le privește pe femeile gravide, ele sunt, de fapt, mai vulnerabile. Organismul unei viitoare mămici are o misiune dominantă: dezvoltarea și siguranța bebelușului din pântece. Așadar, viitoarea mămică poate fi mai vulnerabilă. Sarcina are efecte mari asupra organismului unei femei, inclusiv fragilizarea sistemului ei imunitar.

Ce pot face femeile gravide pentru a evita noul coronavirus

Experții Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor le recomandă viitoarelor mămici să fie precaute, iar măsurile de precuție sună așa:

  • Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun. Spălați-vă după ce ați mâncat, după strănut, după ce ați pus mîna pe orice suprafață exterioară casei. Spălatul corect pe mâini durează 20 de secunde și nu lasă neatinsă nicio parte a mîinilor – de la încheietura mîinii, podul palmei, zona cuticulei și fiecare dintre zonele dintre degete.Curățați frecvent obictele pe care le folosițiți mult, cum ar fi telefonul mobil.
  • Nu vă atingeți fața. Cu toții facem asta foarte, foarte des – de vreo 15 ori pe oră! Nici nu mai e obișnuință, e un gest reflez și aproape că inconștient. Dar, dacă ne dăm seama că facem asta, chiar putem să ne ținem mîinile departe de față.
  • Evitați contacul cu ORICINE prezintă simptome de răceală și/sau gripă.
  • Evitați zonele aglomerate. De fapt, acum, cel mai bun sfat este să să NU ieșiți din casă. Probabil că nu e tocmai ce ați fi vrut să se întâmple, dar o să treacă ea și perioada asta mai complicată!

Mămici, sper tare de tot că vă sunt de folos rândurile astea!

Comentarii Facebook

Scris de Irina Lazar

#coronavirus. Recunosc, uneori simt un fior de teamă. Cum să fac să nu le transmit asta și copiilor?

Coronavirus. Sunt gravidă, ar trebui să mă autoizolez? Ce înseamnă, de fapt, autoizolarea