in

Tot ce știm (până acum) despre naștere în timpul pandemiei de COVID-19

Mămici, cu siguranță aveți întrebări – multe întrebări acum, când toată lumea vorbește și e îngrijorată de COVID-19, boala pe care o provoacă noul coronavirus. Suntem îngrijorați pentru binele nostru, al tuturor, pentru binele fiecăruia și, mai ales, ne gândim la binele copiilor noștri – cei care șopăie acum prin case sau care sunt pe drum, în burtici de mămici.

Ești bombardată de informații, știri, păreri și, probabil, devine insuportabil când toate se rostogolesc și se amestecă în mintea ta. Hai să vedem cam ce știm până acum cât mai clar și corect cu putință despre naștere în timpul pandemiei de COVID-10. Sper să găsesști aici răspunsuri la întrebările care te frământă cel mai mult.

Transmit mămicile noul coronavirus bebelușilor pe care îi aduc pe lume?

Dintr-o serie de studii nu foarte extinse – pentru că totul este atât de nou și informațiile se tot actualizează – nu există date care să confirme că o viitoare mămică cu COVID-19 ar transmite boala și puiului ei. Unul dintre aceste studii de mici dimensiuni a fost făcut în provincia Wuhan din China, acolo de unde a izbucnit epidemia de coronavirus care s-a transformat îăn pandemie. Au fost făcute analizate situațiile câtorva femei care aveau COVID-19 când au născut. Testele bebelușilor lor au ieșit negative. Niciunul dintre cei 4 nou-născuți nu prezenta simptomele bolii. Anterior, un studiu similar, dar în care au fost analizate mai multe cazuri – mai exact, nouă la număr – a avut rezultate similare. Ce trebuie reținut aici este că, în majoritatea cazurilor, mămicile acestea au născut prin cezariană. A fost o decizie medicală luată de doctori, într-o încercare de a limita cât mai mult riscul transmitere a coronavirusului. Cu toate acestea, datele sunt încă insuficiente și nu există, în acest moment, recomandări oficiale privind practica în sala de nașteri. Cu alte cuvinte, nu spunem că toate femeile cu COVID-19 fac cezariană. Pur și simplu, trebuie să mai învățăm încă multe despre această boală. Datele sunt, deocamdată, însuficiente.

Despre sacină și naștere în vremea pandemiei de COVID-19

Există cazuri de bebeluși care s-au născut cu COVID-19?

Vorbim, pentru asta, despre un bebeluș care a avut rezultat pozitiv pentru COVID-19 la scurt timp după ce a venit pe lume într-o maternitate din Londra. Din păcate, nimeni nu știe dacă virusul a fost transmis în timpul sarcinii, prin placentă, sau dacă bebelușul a fost infectat în timpul nașterii. Din informațiile de până acum, mama și nou-născutul sunt în stare bună.

Sunt gravidă, ce măsuri de precauție trebuie să iau în timpul pandemiei de COVID-19?

Mai întâi, cea mai bună veste este că, din toate datele medicale și științifice de până acum, gravidele nu intră în categoria persoanelor cu risc crescut, așa cum se întâmplă cu vțrstnicii sau oamenii cu alte afecțiuni care le-au șubrezit sistemul imunitar.

Primul și cel mai important sfat: stai departe de orice risc. Păstrază așa-numita distanță socială. Nicio măsură de prevenție nu e prea mult atunci când e vorba de siguranța și sănătatea ta și de siguranța și sănătatea bebelușului tău. Găsești AICI ce sfaturi au experții pentru viitoarele mămici.

De asemenea, e important să iei legătura cu medicul tău – telefonic mai întâi, nu ieși din casă la primele temeri! – dacă ai simptome ale bolii provocate de noul coronavirus. Printre aceste simptome se numără: febra, tusea, respirația dificilă, durerile musculare, starea persistentă de oboseală.

Comentarii Facebook

Scris de Mihaela Stoian

Gravidă, mamă a 3 copii și linia întâi în lupta cu noul coronavirus. O confesiune tulburătoare

Cea mai bună veste de azi: tratamentul pentru COVID-19 folosit cu succes de japonezi