in

Un anticorp capabil să neutralizeze coronavirusul, descoperit de cercetătorii belgieni

A început testarea pentru două potențiale vaccinuri împotriva COVID-19

Institutul Flamand de Cercetări Biotehnologice (VIB) anunță, printr-un comunicat, că oamenii de știință de la Laboratorul Xavier Saelens au descoperit un anticorp care poate neutraliza noul coronavirus (SATS-COv2). Este vorba despre coronavirusul care provoacă boala COVID-19. Cercetătorii vorbesc despre un „anticorp unic” ce poate oferi o protecție imediată, chiar dacă este vorba despre o protecție de mai scurtă durată decât aceea pe care o oferă un vaccin.

Totuși, spun aceiași savanți, înainte de lansarea pe piață, mai este nevoie de o serie de analize care să confirme rezultatele obținute până acum. Cel mai mare beneficiu al acestei descoperiri este acela ca, în cazul în care rezultatele se confirmă până la capăt, avem de-a face cu un veritabil scut pentru persoanele cele mai expuse coronavirusul: medicii, asistenții și asistentele – tot personalul medical, dar și pentru persoanele cu risc crescut la boală, cum ar fi vârstnicii și oamenii cu alte afecțiuni grave care le-au vulnerabilizat deja dramatic sistemul imunitar.

Experimentele pentru confirmarea rezultatelor sunt acum în plină desfășurare, iar cercetătorii de la Laboratorul Xavier Saelens au anunțat că pregătesc următaorea etapă: faza de testare preclinică pentru tratamentul împotriva coronavirusului. Echipa lucrează pentru dezvoltarea unui potențial tratament al COVID-19 încă de la începutul epidemiei, care înre timp a fost declarată pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății.

Comentarii Facebook

Scris de Irina Lazar

Nu vă speriați, mămici! Ce e, de fapt, starea de urgență și de ce e un lucru bun

Când ar putea fi gata vaccinul împotriva COVID-19, boala provocată de noul coronavirus