in

E oficial: durerile menstruale sunt la fel de puternice precum durerile de la un atac de cord

E un fel de „dreptatea de pe urmă” și vin s-o împartă mai mulți medici

dureri menstruale

„O dată pe lună, durerile menstruale mă paralizează. E agonizant! Deseori, nici nu pot ieși din casă… Mă surprind cum mă chircesc pe podea și urlu” – îmi povestea, cândva, o prietenă. Mă gândeam că trebuie să fie rău de tot. Citisem undeva că una din cinci femei are dismenoree. Adică are perte de durerile menstruale precum cea descrisă de prietena mea. Acum, mai mulți medici fac și comparația: durerea menstruală e comparabilă cu durerea din momentul unui atac de cord.

„Sunt femei pe care așa-numiții musafiri le doboară la pat. La propriu!”

Unu la mână: puțin probabil să existe femeie care să nu fi auzit bancuri / ironii cu și despre durerile menstruale. Iar replica „Exagerezi!” e desconsiderarea blândă, ba chiar cumva tandră.

Doi la mână: nu toate femeile sunt la fel. Pentru unele, cele 3-5 zile (plus câteva înainte) din lună nu sunt tocmai greu de dus. Dar, pentru altele, durerile menstruale sunt absolut insuportabile. (Și, de regulă, parcă tocmai acestea din urmă sunt cele mai puțin crezute.)

dureri menstruale

Recent, John Guillebaud, profesor în sănătatea reproducerii la University College of London punea lucrurile într-o cu totul altă perspectivă. Spunea că durerile menstruale pot fi la fel de rele precum un atac de cord.

Acum, mai mulți medici vin și îi susțin spusele. Profesorul Guillebaud spune că medicina nu i-a acordat importanță acestei dureri. „Pe de-o parte, bărbații nu experimentează acest fel de durere. În consecință, subestimează intesitatea pe care o poate avea și pe care chiar o are în cazul multor femei. Pe de altă parte, există și medici-femei cu o atitudine similară. Poate pentru că ele însele nu trăiesc durerile cele mai rele sau, dacă sunt din această categorie, ajung să gândească astfel: «Dacă eu suport, trebuie să poată și pacienta mea!»…”

Simplul fapt că medicii au ajuns să compare abia acum durerile menstruale cu o experiență la granița cu moartea (cum este atacul de cord) arată cât puține lucruri știm, de fapt, despre felul în care menstruație.

Un stereotip destul de dureros

O cercetare recentă citată de The Independent mai spune un lucru: femeile sunt mai puțin luate în serios decât bărbații la capitolul „durere”. În Marea Britanie, unde a fost făcut studiul, un bărbat așteaptă undeva în jurul a 49 de minute înainte să intre în cabinetul medical și să fie consultat pentru o durere abdominală. Pentru exact aceleași simpome, o femeie așteaptă 65 de minute. Și asta tocmai datorită aceluiași stereotip care spune că femeia exagerează. Că „face o dramă din nimic!”

 

Comentarii Facebook

Scris de Maria Tudor

viața cu copii

10 imagini despre viața cu copii. Perspectiva sinceră și amuzantă a unei mame

8 martie

8 mesaje de 8 Martie. Sau cum pot fi copiii… dureros de sinceri