Săptămâna 7 de sarcină

Home Sarcina pe săptămâni Săptămâna 7 de sarcină

Bine-ai venit în săptămâna 7 de sarcină! Probabil oscilezi între a da întregii lumi vestea cea mare și a mai aștepta încă un pic. Așa, ca să fii tu sigură, sigură că totul e în regulă. Că nu e doar un vis! E o perioadă în care, la unele viitoare mămici, transformările încep să se vadă. Oricum, nu mai e mult până când o să fie clar pentru toată lumea că porți și crești un bebeluș „¦sau doi, în pântece.

Bebe e cât o coacăză. Iar tu ești, probabil, un munte de încântare. Și… nerăbdare? 🙂

În săptămâna 7 de sarcină, cu bebelușul tău continuă să se întâmple lucruri extraordinare, să se dezvolte incredibil de mult și de rapid, chiar dacă e doar cât o coacăză. Are undeva între 4 și 5 mm. Dar, nu mai departe de săptămâna trecută, era cam cât un bob de linte, deci creșterea e de-a dreptul uimitoare!

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 7 de sarcină

Creierul, cu encefalul împărțit în două părți, este în continuă creștere în săptămâna 7 de sarcină. Ochii și nările sunt în curs de dezvoltare, se formează intestinele, iar bebelușul are deja apendice și pancreas. Tot acum sunt deja prezente și bronhiile primare.

Și-acum, o veste grozavă despre bebelușul tău. Din brațe încep să se formeze palmele. De fapt, un început de pălmuțe mici, ca niște lopățici. La fel se întâmplă și cu picioarele, unde apar începuturile” tălpilor. Mugurii brațelor se dezvoltă în două segmente: unul din care va crește” mâna cu degetele, un altul braț-umăr.

Inima bebebelușului se dezvoltă și bate cu putere. În a șaptea săptămâna de sarcină, inimioara e împărțită în două camere, dreapta și stânga. Între ele este o deschizătură prin care sângele poate trece dintr-o cameră în alta, ocolind plămânii. La naștere, „ferestruica” se va închide.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 7 de sarcină

În săptămâna 7 de sarcină, e posibil, în egală măsură, să ai un kilogram, două în plus sau în minus. Asta în funcție de cât de acută e starea de rău de sarcină”. Oricum, lucrul acesta se va regla în săptămânile care urmează.

  • Micile neplăceri, marile bucurii ale femeii gravide

Pentru unele viitoare mămici, mâncatul poate fi, încă, un chin. Multor femei gravide, numai gândul la mâncare le dă stomacul peste cap. Dacă nu ai aceste senzații și stări de rău, nu te împacienta: ești, probabil, una dintre norocoasele care scapă de greața de sarcină.

Ce mai e cert este că, în a șaptea săptămâna de sarcină, uterul și-a dublat dimensiunile față de cea pe care o avea în a doua săptămână.

Mai e posibil să faci pipi mai des. E explicabil datorită volumului mai mare de sânge, iar lichidul suplimentar e procesat de rinichi. Uite, ai deja cu aproximativ 10% mai mult sânge decât aveai înainte de a rămâne însărcinată. Iar, până la sfârșitul sarcinii, vei avea cu 40% până la 45% mai mult.

Senzația că trebuie să mergi mai des la baie mai are un motiv: uterul în creștere pune presiune pe vezica urinară, iar pe tine”¦ te pune pe drumuri.

Câteva recomandări alimentare pentru săptămâna 7 de sarcină

Produsele lactate au un rol foarte important pe durata sarcinii. Ele conțin calciu și vitamina D, iar amândouă contează mult atât pentru tine, cât și pentru copil. Calciul ajută la menținerea sănătății oaselor tale, iar bebelușul are nevoie de claciu pentru a dezvolta oase sănătoase și dinți puterici.

Recomandarea generală pentru o femeie gravidă este de 1200 de mg de calciu pe zi. Adică o dată și jumătate mai mult decât o femeie care nu e gravidă. Vitaminele prenatale conțin calciu, cam 300 de mg. În consecință, ar cam fi de completat cu încă 900 de mg din alimentație.

Laptele, brânza, iaurtul și chiar înghețata sunt surse bune de calciu. Alte alimente care conțin calciu sunt brocoli, spanacul, sardinele, semințele de susan sau migdalele.

Dar, pentru fiecare femeie gravidă, cele mai bune recomandări vin de la medicul care o are sub observație.

Bibliografie: Your Pregnancy, week by week/ Glade B. Curtis, M.D., M.P.H. and Judith Schuler, M.S.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.