in

Bebe chiar dă șuturi puternice în burtică. Ar putea băga mingea-n poartă | STUDIU

Sigur, nu vorbim despre un șut chiar ca la meci pe stadion, dar…

șuturi puternice în burtica mamei

Mai întâi e, probabil, nerăbdarea din primele săptămâni de sarcină: știi că Bebe e acolo, vezi… ceva la ecografie și în poza cu care ai plecat de la ecografie. Dar abia aștepți să vezi mai mult și, mai ales, să-l simți cum se mișcă. Normal, toată lumea care a străbătut drumul îți spune cum e. Și e așa: întâi „simți fâl-fâl ca de fluturi”, apoi vine faza cu șuturi puternice în burtică…

E știință, nu impresie: Bebe are o forță incredibilă!

Acum, să vedem și cam cât de mare este forța cu care Bebe dă șuturi în burtică.

Journal of the Royal Society Interface publică un studiu al cercetărorilor de la Imperial College London (daaa, da, chiar ei, cercetătorii britanici 😀 ) care au ajuns la următoarea concluzie: prin săptămâna 20 de sarcină, un șut de-al bebelușului are deja vreo 3 kgf (kilogramul forță e unitatea aia de măsură care spune care e valoarea forței verticale exercitate pe un singur punct de contact.)

Ne întoarcem la Bebe și la forța lui care, cum spuneam, e foarte mare încă de la mijlocul sarcinii. Cele 3 kgf sunt deja suficiente să mute mingea din loc. Câteva săpămâni mai târziu, puterea lui Bebe crește până la 4,7 kgf.

Mama Sarcina Pe Saptamani GIF - Find & Share on GIPHY

Ceea ce este (doar aparent!) surprinzător e că, spre finalul sarcinii – mai exact, din săptămâna 35 încolo, forța scade sub 2 kgf. Explicația? Nu mai are atât de mult loc. Practic, n-are cum să își mai ia avânt.

Nu numai că sunt foarte puternice, dar șuturile au și rol important: sunt esențiale pentru dezvoltarea neuromotorie a bebelușului.

 

Comentarii Facebook

Scris de Mihaela Stoian

tehnică de adormit copiii

Șmecherie tehnică de adormit copiii când e ora e somn, dar n-au niciun chef de somn

mamica plange la prima imbratisare cu copilul sau

„Relația mamă-copil e o forță a naturii!” Ce efecte miraculoase are îmbrățișarea | VIDEO