in

Bebelușul nu-și dă seama că s-a născut. Un fenomen extrem de rar, un caz la 80.000 | VIDEO

I se mai spune „nașterea cu căiță”. Noi îi spunem aici, între noi, „nașterea cu scufiță”. Ne place mai mult așa

bebelusul nu-și dă seama că s-a născut

Cum spuneam de la bun început, este un fenomen extrem de rar: bebelușul se naște cu tot cu sacul amiotic. Care rămâne intact. Vine pe lume și nu știe că a venit! În vreme ce medici și asisutente forfotesc în jurul lui, bebelușul nu-și dă seama că s-a născut. Lenevește ca-n viața intrauterină.

Excepția care oferă o imagine absolut unică

În majoritatea covârșitoare a cazurilor, forța contracțiilor și mișcările bebelușului duc la ruperea sacului amniotic. Din punctul de vedere al mamei, e vorba de ruperea apei.

Dar, nu însemnă neapărat că este obligatoriu ca asta să se întâmple. Și nici că e o absolută nevoie medicală. La urma urmelor, până când cordonul ombilical nu este rupt/tăiat, bebelușul îți ia oxigenul de care are nevoie la fel cum o făcea și înainte de a se naște. Așa că, din punctul lui de vedere, e absolut în regulă să mai stea în lichidul amniotic și în sala de nașteri!

Există și o sumedenie de superstiții legate de acest fenomen extrem de rar – și la noi, și în te miri ce colțuri ale lumii. Dar, de fapt, e doar o întâmplare

Sigmund Freud s-ar fi născut „cu scufiță”

Imaginea generală a orelor de dinainte de naștere, de altfel, e aceea care include, nepărat, un  moment critic în care apa se rupe și viitoarea mămică trebuie să ajungă urgent la spital (sau unde a decis să nască)

În realitate, de multe ori nu se întâmplă deloc așa. Contracțiile – cele mari, puternice, grozavele contracții de la naștere – pot să nu ducă la ruperea apei. Iar membrana e ruptă de personalul medical.

Când și asta lipsește, bebe se naște cu „scufiță”. BBC scrie că Sigmund Freud ar fi venit pe lume… de parcă nu ar fi venit.

VIDEO | Privește-l, e bebelușul nu își dă seama că n-a născut!

Imaginile acestea au fost înregistrate de un grup de medici cu mai bine de un an în urmă. Bebe este pe masă, în sala de nașteri, înfășurat în sacul amniotic intact. E acolo în aceeași poziție în care stătea și la mămica lui în burtică.

 

Comentarii Facebook
Sora mea mi-a dăruit uterul ei. Acum sunt mamă

„Sora mea mi-a dăruit uterul ei. Acum sunt mamă”

bebeluși s-au trezit

Strâmbături, hlizeli, gângureli. Bebeluși din lumea-ntreagă tocmai s-au trezit | FOTO & VIDEO