E atât de mic încât o pisicuță pare balaur lângă el. Dar Bebe prematur e și incredibil de puternic | VIDEO

Home Din Viață E atât de mic încât o pisicuță pare balaur lângă el. Dar Bebe prematur e și incredibil de puternic | VIDEO

Bebe prematur este încă în spital. Este atât de mic încât are încă nevoie de îngrijire medicală. Mâinile asistentelor care îi fac băiță par mâinile unor ființe gigantice… Buretele cu care îl spală pare ceva monstruos de mare. Vocea lui e ba ca a unei pisicuțe, ba uimitor de puternică pentru cât de mic și fragil este.

Un bebe prematur – spaimă și speranță în fiecare minut

Mititica pe care o vedeți aici s-a născut la 28 de săptămâni. Cântărea mai puțin de 1000 de grame și avea 38 de centimetri. Aici, în aceste imagini, este deja… voinică! Și tot ai sentimenul că le poate scăpa oricând asistentelor printre degete.

bebe prematur

bebe prematur

Câteva dintre marile provocări pentru un Bebe prematur

Păstrarea temperaturii corpului – prematurii pierd cu mare ușurință din temperatură, iar riscul de hipetermie este uriaș. Iar hipotermia le pune viața în pericol!

Hrana – Să hrănești un Bebe prematur e complicat, pentru că s-au născut înainte de dezvoltarea completă a unui reflex esenșial: coordinarea dintre supt și înghițit.

Respirația – Mulți prematuri încep să respire de unii singuri când se nasc, dar alții au nevoie de resuscitare. Plămânii nu sunt complet dezvoltați, nu au suficient surfactant (subtanța care tapetează interiorul plămânilor). Uneori, prematurii care încep să respire de unii singuri nu sunt suficient de puternici să facă asta prea multă vreme. Îi extenuează și pot intra în apnee.

Infecțiile – Sistemul imunitar al unui bebe prematur nu este, nici el, complet dezvoltat, și infecțiile le pot fi fatale

Văzul – Ochii unui bebe prematur nu sunt pregătiți pentru lumea de afară.

bebe prematur

VIDEO | Bebe prematur la băiță

Marile minuni mici

În România, cele mai recente date statistice  vorbesc despre 20 de mii de copii născuți prematur în fiacare an. 11 la sută dintre bebeluși vin prea repede pe lume.

„Tratamentul prematurilor înseamnă, în fapt, realizarea unei tranziții cât mai puțin agresive între condițiile intrauterine și mediul exterior.” spunea, la un moemnt dat, un medic primar neonatolog.

Dar nu e deloc simplu. Îngrijirea unui bebe prematur este costisitoare, iar dotarea este departe de ceea ce trebuie. Suntem țara cu 1 din 11 copii prematuri și cu prea multe incubatoare învechite. În multe maternități, nici incubatoare învechite nu există!

Sunt estimări care spun că alte 300 de paturi ar trebui complet echipate pentru nou-născuții cu risc. Sunt maternității în care bebelușii născuți prematur sunt încălziți cu sticle cu apă sau cu veioze. Despre aceste maternități scria, anul trecut, jurnalista Paula Rusu într-un impresionant reportaj pe care îl găsiți aici.