in

Imaginea de 14.000 de share-uri: ce se întâmplă cu o mămică imediat după ce naște

naștere mămică

De-a lungul a 40 de săptămâni, corpul unei femei se adaptează, se transformă în neașteptate moduri cu un singur scop: pentru a susține și a face tot mai mult loc, înăuntrul ei, unei noi ființe umane. Pentru a crește, înăuntrul ei, un copil. Pentru a deveni mămică!

Misiunea „Mămică”. Transformările și efectele de după naștere

Probabil că este de ajuns să spunem că uterul crește de vreo 500 de ori în timpul sarcinii. Această singură informație arată cât de mari sunt transformările pe care produce sarcina în corpul unei femei. E un proces reversibil, dar nu se produce automat. E nevoie de timp și de grijă. Pentru că este, în foarte mare măsură, un proces de vindecare!

Imaginea mai grăitorare decât 14 mii de cuvinte: ce se întâmplă într-o mămică

Demonstrația cu o… farfurie. O imagine care arată ce lasă în urmă, în uterul mamei, placenta. Iată textul de care este ănsoțită imaginea:

„22cm. Este diametrul exact al acestei farfurii. Și este diametrul mediu al placentei. După naștere, fiecare mămică aude același îndemn: să aibă grijă de ea. Să o ia mai ușor cu toate în următoarele 4-6 săptămâni. Și sunt motive întemeiate pentru asta! Unul dintre ele este acela că, după ce bebelușul se naște, mămica rămâne cu o rană în uter de acolo unde a fost atașată placenta.

Această rană are nevoie de 4-6 săptămâni pentru vindecare completă. În tot acest timp, pot apărea infecții sau hemoragii. Chiar și o mămică ce se simte foarte bine după naștere, după o naștere fără complicații, are nevoie de cîteva săptămâi de recuperare postpartum. Tututor acestor mîmici le spun să se odihnească. Soților lor, partenerilor, părinților, rudelor și prietenilor le spun: lăsați-le să se odihnească. Și ajutați-le pe cât de mult puteți! Nu sunt medic, îndrăznesc doar să dau un sfat de bun simț: ascultați-vă organismul, mămici, și aveți grijă de voi. Și, dacă aveți orice întrabre sau neliniște, vorbiși cu medicul sau cu moașa!”

22cm or 8.6 inches. That is the exact diameter of a paper plate, AKA the fine china in our house. It is also the average…

Publicată de Labor of Love – Lancaster, PA pe 15 Martie 2018

Sigur că sarcina nu e boală! Nici nașterea nu e! Dar și mai sigur e că trebuie să ai grijă de tine, mămică dragă!

Am văzut imaginea, am citit și mi-am amintit ce spunea cândva o prietenă. O prietenă doctoriță. Zicea așa: „Știi ce e ciudat? Nimeni nu se aștaptă să speli, să dai cu aspiratorul, să faci de mâncare la câteva zile după orice intervenție chirugicală… Sau să dai fuga la te mirice treabă a doua zi după ce ai scăpat de o gripă care te-a ținut două săptîmâni la pat… De ce naiba ne așteptăm și noi, dar și parcă și mulți alții, să fim complet funcționale imediat după naștere? Sigur că sarcina și nașterea nu sunt boli, nu sunt afecțiuni, dar sunt chestii teribil de serioase. Și pot fi și teribil de dureroase”

Comentarii Facebook

Scris de Maria Tudor

mama wc

Mama și copilul, aventuri la WC: Nici n-apuc să mă așez și dă năvală! Fiică-mea are o singură mare distracție

bebe născut

Bebe tocmai s-a născut: un strigăt, apoi zâmbetul perfect și fericirea din brațele mamei