Vești extraordinare din burtică. Jurnalul secret al bebelușului tău

Home Sarcina pe săptămâni Vești extraordinare din burtică. Jurnalul secret al bebelușului tău

În vreme ce măsori cum trece timpul prin mișcări de-ale Bebelușului, în vreme te podidește iar plânsul de la tot felul de emoții ori te umflă râsul că i-ai vorbit – din nou! – prin burtică, copilul tău își vede de treabă. Și nu e puțină 😉

Viața secretă și palpitantă din burtică

Ceea ce face Bebe în burtică poate părea incredibil. Fie că trage cu urechea în jur, la tot ce mișcă și forfotește în preajma lui (și e destulă forfotă acolo), fie că se fâțâie, ca să descopere cum e cu fâțâitul, viața lui e destul de palpitantă.

Prin săptămâna 20 de sarcină, „lista” sa de activități e destul de stufoasă: se mișcă serios, curajos și curios, aude și ascultă, are primele amintiri proprii. La această vârstă, seamănă cu un nou-născut mai mult decât crezi.

Undeva în preajma săptămânii 9 de sarcină, Bebe face primele mișcări. Dar este încă atât de mic încât mămica nu le poate percepe. Sunt, în schimb, foarte vizibile la ecografie. Aceste prime „încordări” de mușchi sunt involuntare, abia prin săptămâna 16 de sarcină Bebe se mișcă fiindcă… fix așa vrea el.

Când începe să sugă degetul și alte distracții din burtică

Cei mai mulți bebeluși își sug degețelele lor minuscule de undeva de prin săptămânile 13-16 de sarcină.

  • Explorează „împrejurimile”

Încă de dinainte de mijlocul sarcinii, chiar dacă doarme sau e treaz, Bebe face în jur de 50 de mișcări pe oră. Se întinde, întoarce capul, face mutrițe, dă din mânuțe și din piciorușe. Explorează prin atingeri „căsuța” lui perfectă din burtică. Mititeii sunt fascinați și de cordonul ombilical, cu care se joacă o bună perioadă din sarcină. Ba chiar unii dintre ei au fost suprinși „la plimbare”: pun picioruțele și se împing în ele ca și cum ar merge prin burtică.

  • Mult somn de creștere. Și de frumusețe, desigur!

În săpămâna 32 de sarcină, Bebe doarme între 90 și 95% din timp. În cea mai mare parte, e vorba de acel somn profund – faza REM, cea în care visăm. De aici și concluzia oamenilor de șiință că putem visa încă din burtică.

Mititelul sau mititica nu numai că vede, simte și aude, dar poate încă din burtică să învețe și să țină minte. Spre exemplu, tresare când aude pentru prima dată un zgomot din „lumea de afară”, dar se linișteșe dacă zgomotul se repetă. L-a învățat, s-a obișnuit cu el, i-a trecut sperietura.

  • Bebelușul te simte, mămico!

Mai multe studii demonstrează că Bebelușul simte și reține starea emoțională a mamei. Rezultatul unui experiment menit să scoată în evidență această abilitate este remarcabil. O viitoare mămică a văzut 20 de minute dintr-un film trist. La trei luni după ce a venit pe lume, Bebe a recunoscut secvența de film, atunci când a fost expus din nou la ea. De data aceasta, nu prin burtică! Ca să nu mai vorbim că, la fosrte scurt timp după naștere, orice Bebe își arată preferința asupra vocii mămicii sale.

VIDEO | Ce lucruri incredibile mai face Bebe în burtică