in

„Am pierdut sarcina pe scenă, în timp ce cântam. Simțeam cum mor în fața fanilor fericiți că mă văd…”

sarcină pierdută

Te-ai gândit vreodată că există un cuvânt pentru fiecare mare pierdere din viață, mai puțin pentru cea mai devastatoare dintre toate: pierderea copilului? Când se duce soțul s-au soția, celui rămas îi spunem văduvă sau văduv. Când un copil perde părintele, îi spunem orfan. Dar cum le spui unei mame și unui tată cărora li se duce  copilul? Cum îi spui unei femei care pierde o sarcină?

„Eram pe scenă, în mijlocul concertului… și am pierdut sarcina”

Numele ei este Ashley Nicolette Frangipane. Numele ei de scenă este Halsey. Are doar 23 de ani, dar trăit deja una dintre cele mai dureroase experiențe umane: pierderea unui copil care îți crește în pântece. Acum, vorbește pentru prima oară despre acel moment.

Totul s-a întâmplat înainte să îmi dau seama cu adevărat cum îmi va schimba viața copilul… Nici nu apucasem să înțeleg cu totul ce înseamnă pentru mine, ce impact va avea sarcina asupra viitorului meu, asupra vieții mele, asupra relației mele, asupra carierei… Deodată, eram pe scenă, în mijlocul concertului… și pierdeam sarcina.. Și senzația aceea pe care am avut-o în timp ce mă uitam la sutele de adolescenți din fața mea… Și sângeram pe sub haine și trebuia să duc cântecul până la capăt…”

Halsey suferă de endometrioză și aceasta a fost cauza pierderii sarcinii. Acum, povestește că momentul acela teribil de pe scenă a fost cel în care a decis că nu mai vrea ca boala să îi mai răpească vreodată exact ceea ce iubește mai mult. Ca va face tot ce îi stă în putință sp se lupte cu ea. Și să le atragă atenția femeilor asupra pericolelor pe care le presupune.

Ce este, de fapt, edometrioza

Endometrioza este o boală  care afectează între 10 și 15% din femei în perioada de reproducere și este a doua cea mai frecventă cauza a infertilititatii.  4 din 10 femei cu endometrioză sunt infertile!

Ce se întâmplă? Se întâmplă o anomalie cu endometrul, acel țesut care căptușește uterul și care, în mod normal, se găsește în interiorul uterului. La fiecare ciclu menstrual, endometrul crește, se îngroașă. Se pregătește, astfel, pentru o eventuală sarcină. Atunci când sarcina nu apare, este eliminat prin ciclul menstrual. Așa fucționează lucrurile atunci… când totul merge cum trebuie.

Când nu se întmplă așa, e vorba de enometrioză: ea apare atunci când endometrul, această „căptușeală” a uterului, se localizează altundeva decât acolo unde este normal: crește pe ovare, chiar în abdomen și pe intestine. Adică în afara uterului.

Endometrioza este o boală dureroasă în multe feluri. Primul este cel propriu – femeile care au această afecțiune pot avea dureri teribile la menstruație, în timpul actului sexual.. Dar poate provoca și una dinte cele mai crâncene dureri sufletești ale unei femei: infertilitatea. Sau, cum e și cazul lui Halsey, pierderea sarcinii.

Citește și: Când pierzi un copil, simți cum mori

VIDEO PS | O știți pe Halsey, ați auzit-o de pildă aici, în Closer, cu The Chainsmokers

 

Comentarii Facebook

Scris de Maria Tudor

prima băiță

VIDEO magnific! Prima băiță a unei fetițe: primul șampon, primul clăbuc, prima perie moale prin păr…

tata lesina nastere

Tata vomită și leșină când mămica naște. Era lângă ea să susțină și încurajeze, dar l-au lăsat curelele | VIDEO bestial