Copilul trăiește în tine și după ce îl naști. ÃŽntr-un fel magic

Home Din Viață Copilul trăiește în tine și după ce îl naști. ÃŽntr-un fel magic

Știi sentimentul. Oricât de mare ar fi copilul acum, oricât de departe ar fi, uneori simți că e cu tine exact ca atunci când îl purtai în pântece. Nu poți să explici cum anume, dar senzația e extrem de clară. De puternică. Și mai știi și că orice altă mamă te-ar înțelege perfect. Dar poate că nu știi asta: copilul trăiește în tine și după ce îl naști. La propriu!

Știi și simți cum copilul te schimbă cu totul din clipa în care ai aflat că devii mamă

Nu e vorba doar de bombardamentul de hormoni, din cauza căruia ești în stare să râzi și să plângi din unul și același motiv. Nu e vorba doar de felul în care mintea începe să îți funcționeze, pentru că și acolo se schimbă incredibil de multe lucruri. Că, pur și simplu, creierul începe să facă altfel conexiunile.

Nu e vorba că, emoțional, îți porți copilul cu tine toată viața. Practic, nu te oprești niciodată să te gândești la el. Să își faci griji pentru el. Să te întrebi, deodată, oare ce face acum, în clipa în care ți-a venit gândul. Nu încetezi niciodată să te bucuri pentru el. E o legătură unică, încă nu pe deplin deslușită. O legătură despre care aflăm constant detalii impresionante.

Dar acum e vorba despre altceva: despre celule ale bebelușului care rămân și trăiesc în mama lui zeci de ani, dacă nu chiar o viață întreagă.

Copilul chiar trăiește în tine și după ce îl naști

Copilul trăiește în tine și după ce îl naști
Când se naște, bebelușul lasă în urma lui celule care vor trăi în mama sa chiar și toată viața

Copilul tău e cu tine în toate felurile pomenite până acum, în multe alte câteva pe care sigur le-am uitat, dar și în cel mai straniu, mai puternic și mai neașteptat mod: celule ale copiilor noștri rămân în noi și trăiesc zeci de ani după ce i-am născut. Dacă ți se pare ciudat și extraordinar, asta încă nu e tot. Celulele bebelușului nu rămân pur și simplu în organismul mamei, ci se plimbă prin tot organismul. Acele celule pe care bebelușul le lasă în urmă în mămica lui se împrăștie și se cuibăresc pe unde se simt mai bine: în creier, în plămâni, în ficat și, practic, schimbă celulele mamei. Din nașterea unul copil se nasc alte celule, un amestec genetic unic și miraculos între mamă și bebelușul ei.

Cum ajunge copilul să își protejeze mama din interior

„Devin celule noi și vii”, spune unul dintre cercetătorii care au realizat studiul. De-a lungul anilor, aceste celule pot dispărea, dar deseori rămân în mamă până la sfârșitul vieții ei. Are și un nume acest fenomen genetic: microhimerism.

Copilul trăiește în tine și după ce îl naști
După naștere, într-un mod miraculos, copilul pare să ajungă să își protejeze mama

Care e efectul, totuși, asupra femeii? Aici, cercetările sunt încă destul de departe de concluzii. Sunt oameni de știință care cred că, mai degrabă, celulele copilului o feresc pe mamă de boli. Că au un rol important în evoluția stării ei de sănătate. Și aici devine magic: e felul în care, se pare, se schimbă rolurile: din protectoarea absolută, mama devine cea protejată de copilul ei.

Este vorba, așadar, despre acestă uimitoare descoperire: Copilul trăiește în tine și după ce îl naști. Într-un fel magic!

Leave a Reply

Your email address will not be published.