Imaginea care arată legătura magnifică dintre o mamă și bebelușul ei

Home Din Viață Imaginea care arată legătura magnifică dintre o mamă și bebelușul ei

E, probabil, cea mai puternică legătură care se poate naște între două ființe omenești. Pe cât de puternică, pe atât de complexă. Iar aceasta este imaginea care arată legătura magnifică dintre o mamă și bebelușul ei.

Este o legătură pe care o simți, o știi, o înțelegi

Pe femeie, maternitatea o schimbă cu totul și pentru totdeauna. O schimbă fizic, psihic și emoțional. Și schimbările sunt inimaginabil de multe, de diferite, de profunde. Când devine mamă, o femeie are parte de un fel de resetare a minții. La propriu! Microuniversul i se schimbă, prioritățile i se schimbă, interesele i se schimbă.

Copilul rămâne parte din mama lui chiar și după ce se naște. La propriu!

Ca să nu mai vorbim despre relativ recenta descoperire care spune că în corpul unei femei rămân, vreme îndelungată, celule ale bebelușului pe care l-a născut. „Firimituri” lăsate în urmă de copil trăiesc în mamă chiar și câteva zeci de ani.

S-au scris poeme și romane, s-au sculptat statui admirabile și s-au pictat tablouri memorabile într-o încercare de când lumea de a arăta, cumva, această legătură fantastică dintre mamă și copilul ei.

Ce vedem acum, aici, este prima imagine a acestei legături obținută prin rezonanța magnetică. Este imaginea neurologului Rebecca Saxe și a fiului său, Percy, în vârstă de două luni. Rebecca Saxe este neurolog la Departamentul de Științe Cognitive al MIT și studiază „Teoria Minții” – altfel spus, „felul în care oamenii gândesc despre gândurile altor oameni”

„Am vrut să văd mama și copilul ei așa cum nimeni nu i-a văzut niciodata”

„Această imagine obținută prin rezonanță magnetică nu a fost făcută în scopul vreunei disgnosticări. Am vrut să am o imagine RMN a mamei împreună cu copilul său. Am făcut-o pentru că nimeni nu a mai făcut asta și am vrut să văd”, explică Rebecca Saxe în articolul său scris pentru Smithsonian.

Totuși, ce ne dezvăluie imaginea? În primul rând, sunt foarte clare diferențele dintre creierul mamei și cel al bebelușului. Copilul are mai puțină materie albă, care e din mielină – un fel de rețea prin care, treptat, „mesajele” ajung să circule prin creier. Pentru Rebecca Saxe, aceasta este o imagine care arată cât de mare și de important este rolul pe care mama îl are încă de la nașterea copilului ei. Arată cum mama modelează copilul.

„Felul în care vorbim, cântăm, felul în care îi ținem și îi îmbrățișăm pe copiii noștri și felul în care ne jucăm cu ei când sunt mici reprezintă primele cărămizi, temelia dezvoltării lor. Iar acesta e un lucru înălțător și înfricoșător, în același timp, pentru că miza este uriașă”, a explicat Saxe pentru Today.com.

Concluzia Rebeccai Saxe este că imaginea surprinde însăși călătoria prin viață. Creierul mamei, cu zonele sale albe în care s-a acumulat cunoașterea dobândită până acum, în contrast cu mintea copilului ei, cu zonale sale atât de intunecoase, pentru că e abia la început de drum.

Albul vine din toata viața pe care o are înainte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.