Nici ce mai dementă alarmă din lume nu e mai puternică decât plânsul copilului. De ce sărim ca arse când ne plâng copiii

Home Din Viață Nici ce mai dementă alarmă din lume nu e mai puternică decât plânsul copilului. De ce sărim ca arse când ne plâng copiii

Știi exact despre ce e vorba: poți să fii cufundată în cel mai profund somn cu putință, dacă bebelușul tău începe să plângă, te trezești în următoarea fracțiune de secundă. Mai ai nevoie de încă o secundă și ești, deja, cu el în brațe. Întrebarea e… „cum e posibil?” Cum de este plânsul copilului cea mai puternică alarmă pentru orice mamă?

Ce se întâmplă în crierul mamei când copilul dă semnalul de alarmă

Un studiu publicat de revista Nature spune așa: nivelul ridicat de oxitocină – hormonul fericirii și al maternității – schimbă felul în care creierul mamei procesează informația „copilul plânge”. Mamele recunosc sunetul instantaneu și tot instantaneu reacționează la posibilul pericol în care se poate afla copilul.

De unde are mama „supliment de oxitocină„? Este hormonul eliberat ăn doze foarte mare în timpul travaliului, nașterii și lactației. Pe de-o parte, declanșează tot procesul de aducere pe lume a unui copil. În același timp, face toată suferința fizică mult mai suprotabilă.

Acum, acest studiu nou arată că oxitocnina  mai are un rol: produce un asemenea neuronal care crește senzitivitatea mamei la sunetul copilului care plânge.

Plânsul copilului și forța de reacție rapidă a mamei

Profesorul Robert Froemke susține că oxitocina amplifică modul în care cortexul procesează strigătele bebelușului. Plânsul declanșează automat un foarte puternic „sentiment al urgenței”

Acest semnal de alarmă lansat de copil produce exact acea succesiuni de conexiuni și reacții care o pot face pe mamă să găsească aproape instantaneu soluții pentru probleme la care e foarte posibil să nu se fi gândit vreodată.

plâns alarmă

De fapt, nici nu trebuie să luam prea mult la puricat ce spune acest studiu. Probabil că fiecare mamă înțelege de la bun început despre ce este vorba.

Șrii cum e: auzi strigătul, te duci glonț la copil și acolo te așteaptă e o situație care, teoretic, te-ar putea speria teribil. Doar că, aunci când problema chiar apare, nu mai contează teama ta teoretică. Prin nu știu ce minune, mintea accesează exact acele informații care te ajută să iei cele mai bune decizii. De cele mai multe ori, și cu un calm și cu o claritate de care nici nu te știai în stare.

Și tații răspuns la acest stimul, dar plânsul copilului are un impact mult mai puternic asupra mamei.