in

Prima oră din viața bebelușului tău. Când deschide ochii pentru orima oară și ce face în minutul 18 | VIDEO

primele secunde din viața lui bebe

Este ora pe care o aștepți din secunda în care care un test de sarcină te-a anunțat că viața ta se va schimba. Că vei deveni mamă, Că vei deveni tată. Este minutul îl care îl auzi, îl vezi, îl simți și îmbrățișezi pentru prima oară pe copilul tău.

Prima oră din viața bebelușului tău

E o dimineață de sâmbătă în care copiii n-au niciun chef să se trezească. Așteaptă ziua asta toată săptămâna: ziua în care nu ei nu trebuie să se trezească, eu nu trebuie să trag de ei să se trezească. Nu trebuie să îi zoresc să se spele pe ochi, pe dinți, să se îmbrace și să o zbughim spre școală. „Abia aștept sâmbăta, mama! Tu înțelegi? O să dorm de o să rup”, spune în fiecare zi unul dintre ei.

E sâmbătă, doarme de rupe, eu îmi fac repede o cafea (pe care, slavă cerului, nici eu nu trebuie să o beau fugărit) și, deodată, imi aduc aminte de primele lor clipe de viață. Și de un articol pe care l-am citit recent, când umblam aiurea pe internet.

Fiecare naștere e unică. Fiecare astfel de experiență e, practic, indescriptibilă. Dar există câteva momente pe care le trăiește fiecare ființă umană când vine pe lume.

Primele minute din viața mea, a ta, a lui și-a copiilor noștri

Minutul 0: Undeva în primele secunde ale acestui minut e strigătul furios-victorios: prima gură de aer, plămânii își descoperă rostul și toată lumea respiră ușurată

Minutul 2: După prima teribilă jale, simte pentru prima oară nevoia să se odihnească. Să se relaxeze. E minutul de liniște totală la pieptul mamei.

Minutul 2,5: După ce s-a relaxat pentru prima oară în viața sa în brațele mamei, bebelușul deschide ochii „afară” pentru prima dată. Apoi, încet, începe să își miște capșorul mic…. Și gura și-o deschide iar încet, dar fără să mai plângă..

Minutul 8: Bebelușul devine tot mai activ.. Îți ține ochii deschiși perioade tot mai mari… Este prima perioadă foarte activă din viața sa. Și dă semne că îi este foame.. Caută fața mamei, pieptul mamei…

Minutul 18: Etapa de mai înainte a fost epuizantă. E momentul să se mai odihnească un pic. Un pic mai mult, poate 🙂

Minutul 36: Cu bateriile reîncărcate, bebe chiar știe cum ce vrea: vrea să pape. Și, cu hotărâre, acum chiar știe unde vrea să ajugă: la sânul mamei. Acum, ca să ajungă la hrană, se bizuie teribil pe grozavul său miros.

Minutul 62: Bebe se hrănește. Înainte de prima gură de lapte matern, ia prima gură de colostru, minunăția pe care i-a pregătit-o mama. Colostrul e bogat în proteine și anticorpi. iar primul supt stimulează sânii mamei să producă lapte. Mai mult, ajută uterul mamei să înceapă „contracțiile-inverse”: cele care îl vor aduce, treptat, la dimensiunile de dinaintea sarcinii.

Minutul 70:  Bebelușul adoarme, rupt de oboseală după atâta efort. E primul binemeritat somn după prima oră din viața sa.

Cam așa arată prima oră și ceva din viața unui om, descrisă pe minute de un grup de cercetători care au anlizat zeci de înregistrări ale unor nașteri.

VIDEO | Primele clipe din viața bebelușului

Comentarii Facebook

Scris de Maria Tudor

mortalitate naștere

Motivul real pentru care nașterea e atât de grea și de periculoasă. Zilnic, 830 de femei mor în urma sarcinii

prezervativ sex

„Mama, ce caută prezervative la tine în geantă? Tu faci sex? Dar ești divorțată!” Copilul era aspru și șocat