in

„S-a trezit! Bebe s-a trezit și scoate limba!” Minunății la ecografii + un secret grozav

ecografie sarcina

M-am întrebat, la un moment dat, cu răbdau cândva femeile 9 luni legate până să își vadă pentru prima oară pruncii. Bine, sigur că răbdau, nici nu știau că să poate altfel. Nu exista ecografia din timpul sarcinii.

Ecografia: ce este și cum funcționează

Ecografia este o tehnică imagistică medicală care folosește undele de înaltă frecvență (ultrasunetele) pentru a vizualiza structurile anatomice de sub piele (structurile subcutanate).

E, dacă vreți, același principiu care funcționează în ecolocația folosită de lilieci, delfini și balene. Și același principiu folosit de SONAR.

Ecografia – ce se întâmplă, pas cu pas

#1 – Ecograful transmite ultrasunetele (sunete de înaltă frecvență, între 1 și 5 megaherți) către corpul tău (și către al bebelușului, dacă vorbim despre ecografia din timpul sarcinii, mămico)

#2 – Ultrasunetele „călătores” prin organismul tău și „se lovesc” de câte un „obstacol” (de exemplu, între fluide și țesuturi moi sau între țesuturi moi și țesuturi osoase)

#3 – Unele dintre ultrasunete se „întorc din drum” la obstacole mai mici, altele „călătoresc” mai departe, până la alte opreliști. Și toate trimit semnale înapoi către sursa din care au pornit.

# 4 – Undele reflectate (toare cele care au făcut cale întoarsă, de oriunde ar fi întâlnit „obstacolele”) ajung înapoi în ecograf

# 5 – Aparatul calculează dintanțele străbătute de unde până la diversele opreliști (diferiteșe tipuri de țesuturi din organismul tău)

# 6 – Aparatul transformă toate măsurătorile acestea într-o imagine.

Ecografia – „harta interiorului tău”

Practic, vorbim despre un fel de hartă acustică desenată cu ajutorul ultrasunetelor.  Ecografia este o metoda investigativă imagistică sigură, care nu are efecte adverse asupra structurilor interne examinate. Are neputințele ei când vine vorba de plămâni, oase și creier, din care poate decoda doar anumite părți.

Aceasta este, pe foarte, foarte scurt, povestea ecografiei, tehnica medicală prin care poți să îți vezi copilul de dinainte de a se naște. Și poți să te bucuri (e drept, și cu puțin noroc) de momente absolut minunate. De pildă:

Poți să îl vezi pe Bebe cum moțăie în săptămâna 34 de sarcină

Ecografie Sarcina Pe Saptamani GIF - Find & Share on GIPHY

… poți să îl prinzi cum zâmbește în săptămâna 29 de sarcină

Ecografie Sarcina Pe Saptamani GIF - Find & Share on GIPHY

Sau cum și-ar suge degetul în săptămâna 35 de sarcină <3…

Ecografie Sarcina Pe Saptamani GIF - Find & Share on GIPHY

Tu, mămico, ai avut noroc la ecografia din timpul sarcinii? Èši-a zâmbit? A căscat? S-a foit? Èši-a scos limba? (Sau a dormit… bulșteam la tine în burtică?)

Comentarii Facebook

Scris de Irina Lazar

fetița

Imaginea de 10 milioane de like-uri: o fetiță nou-născută topește „Stânca” (iar „Stânca” e tăticul ei)

ce am simțit când am născut

Ce-am simțit când am născut. Ce au toate mămicile în comun (+ niște sinceritate încântătoare!)