in

Săptămâna 11 de sarcină

Trimestrul 1 de sarcină | A treia lună de sarcină

Zâmbești doar când te gândești la el? Probabil că și bebe ar zâmbi, dacă nu cumva chiar o și face! Și în săptămâna 11 de sarcină continuă dezvoltarea nebunească, în ritm spectaculos-amețitor.

Imaginează-ți drumul pănă la noua ta viață. Ei, bine, ai străbătut deja un sfert din el!

Așadar, bebelușul crește, crește și iar crește. Probabil că tu încă te simți obosită mai mereu, probabil că ești în continuare un vulcan de emoții. Dar ți-am mai zis, nu te speria, sarcina produce niște transformări incredibil de puternice într-o femeie. Așadar, e firesc să simți și să te simti.. exact cum te simți. Hormonii de sarcină își arată și părțile bune, și pe cele mai puțin plăcute.

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 11 de sarcină

În săptămâna 11 de sarcină, bebelușul e, deja, ceva mai măricel: e așa, cam cât o smochină. Are vreo 5 centimetri din creștet până la funduleț și arată a pui de om mai mult decât în săptămâna 10 de sarcină.

În săptămâna 11 de sarcină, fătul este cam cât o smochină
În săptămâna 11 de sarcină, Bebe este cam cât o smochină

În săptămâna 11 de sarcină, mânuțele și piciorușele fătului s-au cam așezat la locurile lor. Bebe are și degete, iar în curând vor începe să-i crească unghiile sale mici de tot. Mai mult decât atât, mânuțele încep să se închidă și deschidă în formă de pumn. Acum, se dezvoltă organele genitale „“ cum ar fi, de pilda, ovarele unei fetițe.

În această etapă, urechile sunt aproape gata formate, năsucul cât o bomboană foarte mică arată tot mai mult a năsuc de omuleț, iar limba și cerul gurii sunt la locul lor.

În săptămâna 11 de sarcină, organele vitale funcționează deja, iar procesul de dezvoltare va continua neîncetat. Inima sa bate cu mare repeziciune, de cam 160 de ori pe minut.  E, practic, din ce în ce mai sigur pe el. Dacă vrea, face și tumbe în burtică. Nu prea ai cum să îl simți, bebe e încă foarte, foarte mic!

Ce se întâmplă cu mămica în săptămâna 11 de sarcină

Nu-i așa că, în perioada asta, simți nevoia să te așezi, să te întinzi pe pat mai mereu? Senzația de oboseală e normală în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru. Organismul tău are treabă non-stop. 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, organismul tău are o nouă și supremă misiune: să îi ofere bebelușului tot ce îi tribuie ca să crească și să se dezvolte.

Ce se întâmplă cu viitoarea mămică în săptămâna 11 de sarcină
Senzația de oboseală este firească și în săptămâna 11 de sarcină

Organismul viitoarei mămici are atât de multă treabă pentru binele micuțului din pântecele ei, încât e normal să te simți uneori epuizată chiar și atunci când, pur și simplu, aparent nu faci nimic.

Cum spuneam, în săptămâna 11, hormonii de sarcină își arată și partea bună, și pe cea mai putin prietenoasă. Probabil că ai observat deja, unghiile și părul îți cresc mai repede. Probabil ai observat și că pielea ta este ceva mai grasa ca de obicei. E posibil chiar să ai de-a face cu o forma de accnee.

Ce e foarte important acum este să ai grijă de dinții tăi. Ar fi excelent dacă ai reuși să îți faci o programare la dentist și nu uita de vitaminele prenatale recomandate de medic. Ai nevoie inclusiv de supliment de claciu ca să îți păstrezi dantura sănătoasă.

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
Făt în săptămâna 10 de sarcină

Săptămâna 10 de sarcină

Oaia Curcubeu a vorbit cu Steaua Zâmbitoare

Ziua în care Oaia Curcubeu a vorbit cu Steaua Zâmbitoare