in

Săptămâna 10 de sarcină

Trimestrul 1 de sarcină | A treia lună de sarcină

Făt în săptămâna 10 de sarcină

E fantastic! Săptămâna 10 de sarcină e un moment incredibil în călătoria bebelușului tău către viața de afară. Este momentul în care face un pas uriaș: din embrion, devine făt.

„Cât o căpșună? Cred că asta e cea mai veselă comparație!”

Și cu tine, mămico, se întâmplă lucruri. Bine, asta știi și tu deja. Probabil că ești când în culmea fericirii, când plină de griji pentru mititelul sau mititica din burtică. Emoțiile vor fi amestecate multă vreme de aici încolo, dar și asta e firesc. Dar, mai bine, le luam pe rând, ca de obicei.

În săptămâna 10 de sarcină, Bebe devine făt
În săptămâna 10 de sarcină, bebelușul e cam cât o căpșună, iar uterul mamei e de dimensiunea unui grapefruit.

Ce se întâmplă cu bebelușul în săptămâna 10 de sarcină

Cum spuneam, în săptămâna 10 de sarcină, copilul tău nu mai e embrion. Devine făt. Crește și se dezvoltă într-un ritm amețitor, chiar dacă nu este încă decât cât o căpșunică. Are aproape 4 centimetri „înălțime” și cântărește câteva grame.

Încă mai are înfățisarea ușor ciudată de extraterestru minuscul. Dar, din acest moment, începe să semene din ce în ce mai mult a omuleț.

În săptămâna 10 de sarcină, bebelușului încep să i se formeze oasele și cartilagiile, iar acolo unde vor fi genunchii și gleznele, apar foarte mici crestături. Dezvoltatrea mâinilor este, însă,  una dintre cele mai spectaculoase transformări. Copilul tău cât o căpșunică are deja coate. Drept urmare, își poate îndoi brațele. Dacă ar vrea, s-ar și putea juca.

  • Aventura „lui Bebe îi dau dințișorii” începe, de fapt, acum

Tot acum, Zâna Măseluță dă primele târcoale: sub gingiile mici, mici, mititele, apar mugurii primilor dințisori ai bebelușului. Sunt așa, ca niște perluțe minuscule și vor răzbate la suprafață abia după vreo șase luni de la naștere. O să te gândești la toate astea, mămico, atunci când va fi noaptea cam necăjit fiindca îi ies dinții.

Cum ziceam, are doar câteva grame, dar pe cât de mic e bebe, pe atât de uimitor e ce i se întâmplă: în săptămâna 10 de sarcină, stomăcelul său începe să producă sucruri gastrice… Iar, dacă e băiat, avem deja de-a face cu niște testosteron de la el.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 10 de sarcină

În cazul „“ puțin probabil, nu? „“ în care nu te-ai mai examinat de multă vreme cu atenție în oglindă, să vezi cât a mai crescut burtica peste noapte, săptămâna 10 e unul dintre momentele în care simți că parcă, parcă începe să se vadă și pe dinafară miracolul de dinăuntru.

Primul lucru pe care îl poți sesiza acum e un fel de rotunjire a părții inferioare a abdomenului. Ai dreptate, exact despre asta e vorba, despre uterul tău care crește și care, în săptămâna 10 de sarcină, e cam de dimensiunea unui grapefruit. Dacă nu e foarte clară această primă etapă a transformării tale vizibile, nu te îngrijora: într-o săptămâna sau două, va fi și mai clară!

Imaginea fătului în săptămâna 10 de sarcină
Cam atât de mare e bebelușul și cam așa e burtica în săptămâna 10 de sarcină

În săptămâna 10 de sarcină, mai poți observa câteva schimbări: firicelele acelea roșii care apar pe sâni și pe abdomen, niște vene subțirele și vizibile prin piele. E vorba despre rețeaua ta de vase sangvine care se extinde, ca să facă față unei mai mari catități de sânge în organismul tău.

Comentarii Facebook

Scris de Maria Tudor

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Săptămâna 9 de sarcină

Săptămâna 11 de sarcină