in

Săptămâna 12 de sarcină

Trimestrul 1 de sarcină | Sarcina pe săptămâni

Făt în săptămâna 12 de sarcină

În săptămâna 12 de sarcină, bebelușul rămâne extrem de ocupat. Iar tu, viitoare mămică „“ deși probabil că te simți deja mămică în toată regula „“ ai putea avea nevoie de primele haine de gravidă.

Bebelușul crește și iar crește. Ai dat vestea cea mare celor dragi?

Practic, primul trimestru de sarcină se apropie de sfârșit. Vestea cea mai bună e că, slavă cerului, după acest moment, triliardele de hormoni care au dat năvală se mai potolesc puțin. Nu de tot, dar orice pauză e o binecuvântare. Și mai sunt câteva vești bune. Dar, mai întâi, să vedem ce se întamplă cu bebelușul. Acum, acum, fix acum.

Ce se întâmplă cu bebelușul în săptămâna 12 de sarcină

În săptămâna 12 de sarcină, pe bebe l-am putea alinta Prunișoară”. Și, dacă ne uităm numai puțin în urmă, apoi vedem unde a ajuns, ne vom da seama cât de spectaculoase, cât de incredibile sunt transformările și creșterea lui. Acum, băiețelul sau fetița are cam 5-6 centimetri și s-a „înzdrăvenit” serios: cântărește 15 grame! Cu doar trei săptămâni în urmă, era jumătate din cât e acum!

Săptămâna 12 de sarcină este un alt moment de cotitură pentru bebeluș: acela în care misiunea de formare a structurilor corporale se apropie de sfârșit. Sunt pe deplin formate cele mai multe părți ale corpului său încă mic de tot. Din acest moment, vorbim mai ales despre maturizare.

Bebe simte când îți mângâi burtica și, astfel, îl mângâi și pe el

Bebe se pregătește serios pentru venirea sa pe lume. În săptămâna 12 de sarcină, măduva osoasă începe să facă provizii de celule albe prin care copilul tău se va lupta cu infecțiile după ce se va naște.

Tot acum, mușchii sistemului digestiv încep să se contracte. E un exercițiu foarte folositor, se antrenează pentru momentele în care va trebui să împingă” hrană prin tractul digestiv.

De-acum încolo, când tu, mămico, îți atingi burtica, bebelușul se mișcă drept răspuns la acest magnific stimul.

Sigur, oricât de mare s-a făcut, e încă prea mic pentru ca tu să îl simți, dar asta nu înseamnă că nu se mișcă de zor!

Cea mai spectaculoasă transformare din săptămâna 12 de sarcină e dezvoltarea reflexelor. Bebelușul strânge și răsfiră degetele și, chiar dacă nu știe cum se face cu ochiul (și nici ce înseamnă ;-)) poate deja să clipească.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 12 de sarcină

Mmm, aici avem o veste bun㔦 și una mai puțin bună. Pe de-o parte, în săptămâna 12 de sarcină, homonii se pregătesc să ia o mică pauză și începi să mai scapi de grețuri și de senzația apăsătoare de infinita oboseală. Adică ai șanse să scapi curând de simptomele din primele trei luni. Apar, însă, următoarele: e posibil să ai amețeli, ceva dureri de cap și să simți primele arsuri. Există o explicație pentru apariția lor: în timpul sarcinii, placenta produce foarte mult progesteron, hormon care relaxează valva dintre stomac și esofag.

Drept urmare, acidul gastric găsește unori „ușa întredeschisă” și, mai ales când stai întinsă, iese de la locul lui. De aici vine senzația deloc plăcută de arsură „undeva în capul pieptului”. Dar poate ești printre norocoase, pentru multe femei gravide, acesta este un simptom care nu apare decât spre sfârșitul sarcinii, atunci când uterul din ce în ce mai mare apasă pe somac.

Comentarii Facebook

Scris de Maria Tudor

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
Oaia Curcubeu a vorbit cu Steaua Zâmbitoare

Ziua în care Oaia Curcubeu a vorbit cu Steaua Zâmbitoare

ce face bebe în burtică

Săptămâna 13 de sarcină