in

Săptămâna 13 de sarcină

Trimestrul 1 de sarcină | Sarcina pe săptămâni

ce face bebe în burtică

Ești încă în primul trimestru de sarcină, iar primul trimestru are o reputație destul de proastă. E perioada „Marii Explozii de Hormoni”, a grețurilor de dimineață și a unei senzații de nesfârșită oboseală. Mai bine vedem ce mai face bebelușul, poate mai uităm de toate acestea!

Încă un pas către „Te iubesc, mămico! Te iubesc, tăticule!” Cum? Simplu: i se dezvoltă corzile vocale!

Zielele trec, probabil, ca de obicei: amestecat. Ba te iei cu treabă, ba simți cum te inundă fericirea și nerăbdarea, ba te cuprinde teama aia nouă și ciudată. Probabil că așa am putea descrie amestecătura aia de grijă pentru copil și de dorință să îi fie cât mai bine. Cel mai bine! În săptămâna 13 de sarcină, mititelul sau mititica din burtică (sau poate sunt doi?!?) crește incredibil.

Ce se întâmplă cu bebelușul în săptămâna 13 de sarcină

Acum,  bebelușul are vreo 7 cm, cântărește cam 23 de grame. Ca să ai o imagine mai clară a dimensiunii sale, imaginează-ți o lămâie. Dar una care arată din ce în ce mai clar a omuleț!

În săptămâna 13, bebelușul are organe, mușchi și nervi care funcționează. Rinichii, de exemplu, produc de zor urină și, cum în burtică bebe n-are nici scutec, nici oliță, face pipi în lichidul amniotic.

În săptămâna 13 de sarcină, un țesut care se va transforma în oase începe să se formeze. Foarte curând, mânuțele și piciorușele vor avea oase mititele, iar bebe ar putea să se apuce să își sugă degetul. Mușchii de sugere de la nivelul obrajilor există deja.

Se întâmplă lucruri remarcabile și cu intestinele bebelușului. Pînă în săptămâna 13 de sarcină, ele  s-au dezoltat într-o încăpere” din cordonul ombilical, dar a venit momentul să se mute la locul lor, în abdomen. În săptămâna 13, i se dezvoltă și corzile vocale. Se pregătește să spună Te iubesc, mămico!”

Ce se întâmplă cu mămica în săptămâna 13 de sarcină

Primul lucru de spus: ești în ultima săptămâna a primului trimestru de sarcină! E un moment în care sunt șanse foarte mari să scapi de simtomele din prima perioadă, iar aici vorbim mai ales despre grețuri și despre nevoia deseori copleșitoare de a dormi fără oprire. Pentru viitoarele mămici de gemeni, greața și oboseala mai durează ceva vreme.

Oricum, începe să se vadă cu ochiul liber că ești gravidă. Uterul a crescut suficient de mult pentru ca sarcina să înceapă să devină vizibilă.

Cel de-al doilea trimestru de sarcină este, statistic, perioada cu cele mai puține simptome. Teoretic, urmează niște săptămâni în care te simți mult mai plină de energie. Dacă făceai sport înainte de a rămâne însărcinată, curând vei putea să îți reiei exercițiile de rutină. Desigur, te sfătuiești și cu medicul înainte.

Și încă un „¦amănunt: în și din săptămâna 13 de sarcină, e foarte posibil să îți revină sau să îți crească apetitul sexual.

Comentarii Facebook

Scris de Maria Tudor

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
Făt în săptămâna 12 de sarcină

Săptămâna 12 de sarcină

Făt în săptămâna 14 de sarcină

Săptămâna 14 de sarcină