in

Săptămâna 19 de sarcină

Trimestrul 2 de sarcină | Sarcina pe săptămâni

Făt în săptămâna 19 de sarcină

În săptămâna 19 de sarcină, se vede de la distanță că ești o viitoare mămică. Bebelușul din burtica ta e un omuleț în miniatură. Se întâmplă multe, foarte multe lucruri în aceste zile!

Știi că, dacă ar fi posibil, ar vorbi? Are deja tot ce îi trebuie ca să spună „Mama, tata, vă iubesc!”

Într-o noapte, după ce m-au lăsat durerile de spate și am reușit să adorm la loc, l-am visat. Era ciudat rău de tot, adică era încă nenăscut, dar parcă era lângă mine”¦ așa cum numai în vis se poate. Mi-a zis cu o voce subțire rău: „Mămico, scuze, o să stau puțin mai liniștit, ca să poți dormi și tu”. I-am zis să nu îndrăznească să nu se foiască pentru că dacă nu îl mai simt ca de obicei, mă sperie”.  A râs și m-am trezit și eu râzând. Doamne, uneori mi-e dor și de momentele acelea”Â (Irina, mama lui David, 5 ani)

Ce se întâmplă cu bebelușul în săptămâna 19 de sarcină

În săptămâna 19 de sarcină, bebelușul a ajuns să măsoare în jur de 15 centimetri și cântărește aproximativ 250 de grame. Este de mărimea unui pepene mic-pitic, de felul pepenilor ce se pun la murat. Sau, daca vrei altă comparație, gândește-te la un mango mare.

E săptămâna în care se întâmplă ceva uimitor: corpul bebelușului e învelit cu un fel de cremă, o substanță grasă și albicioasă care se numește vernix caseosa. Are rolul de a proteja pielea sa foarte, foarte fină.

„Mama, adică surioara mea din burtica ta ar putea să cânte dac-ar vrea și dacă ar avea unde?” (e întrebarea lui Tudor, un băiețel de 3 ani)

Acum, brațele și picioarele bebelușului au ajuns la proporțiile firești atât în raport unele cu altele, cât și în raport cu tot corpul. Daca este fetiță, în săptămâna 19 de sarcină se formează uterul și vaginul.

Este o perioadă în care dezvoltarea senzorială ajunge la apogeu. În creier s-au dezvoltat zonele specializate pe fiecare simț: gust, auz, miros, văz, simț tactil. Ca să fie și mai clar cum stau lucrurile, răspunsul la întrebarea băiețelului Tudor este „DA, bebe are deja tot ce îi trebuie ca să cânte!”

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 19 de sarcină

Simptomele femeii gravide în săptămâna 19 de sarcină nu sunt tocmai acute. Sunt, mai degraba, niște neplăceri serioase.

Câteva dintre simptomele mai puțin plăcute pe care le poți avea în săptămâna 19 de sarcină:

Durerile, „înțepăturile” abdominale.

Sunt dureri care provin de la continua transformare a ligamentelor rotunde și le simți în partea de jos a burticii tale de gravidă în 19 săptămâni. Sunt dureri provocate mai ales de întinderea mușchilor. Este un proces menit să facă loc mai mult și mai bun pentru bebele în creștere. Câtă vreme nu este foarte intensă și nu e însoțită de alte simptome, ai de-a face cu dureri firești de creștere. Vorbește cu medicul obstretician dacă durerea începe să te îngrijoreze.

Amețelile, vertijurile și chiar leșinul.

Te simți sleită? Am văzut femei însărcinate pe care le ia brusc o stare de leșin, așa că nu te speria. Daca ți se întâmplă și ție, să știi că nu ești singura care trece și prin asta. Amețelile din timpul sarcinii pot apărea din pricină că uterul tău în continuă creștere pune o tot mai mare presiune pe vasele de sânge. În plus, bebelușul apasă pe plămânii tăi, așa că ai momente în care asta devine o problemă de oxigenare pentru tine. Mai există și alte cauze ale vertijurilor, cum ar fi deshidratarea sau foamea. Cel mai bun sfat este să ai grijă de tine: mănâncă regulat, bea apa cu sfințenie. Dacă te simți prea des amețită și pe cale să leșini, ia legătura cu obstreticianul tău pentru a verifica dacă nu cumva e vorba de o anemie sau preeclampsie.

Dureri ale coapselor.

Ufff, știm cum e! Dacă aceste dureri nu te lasă să dormi noaptea, încearcă să dormi cu o pernă între genunchi. Pernele chiar pot fi de mare ajutor!

Comentarii Facebook

Scris de Maria Tudor

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
Făr în săptămâna 18 de sarcină

Săptămâna 18 de sarcină

Făt în săptămâna 20 de sarcină

Săptămâna 20 de sarcină