Săptămâna 25 de sarcină

Home Sarcina pe săptămâni Săptămâna 25 de sarcină
Numai tu știi cum te simți, dar sper că te simți minunat, pentru că tu ești minunată! Pentru că treci cu atâta curaj prin toate bucuriile, temerile și transformările uriașe pe care le presupune sarcina!

Poți să faci și testul cu lanterna. Multe viitoare mămici spun că funcționează 🙂

Ești în săptămâna 25 „“ altfel spus, în 5 luni și vreo două săptămâni. Felicitări! Știi că uterul tău este, acum, cam cât o minge de fotbal? Nu c-ar fi culmea ca, în burtica-ta-cât-mingea-de-fotbal să se foiască, să lenevească sau chiar să își încerce șuturile, fix când citești rândurile astea, un super fotbalist?

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 25 de sarcină

Mai întâi, că așa ne-am obișnuit, să vedem cam cât de mare este bebelușul tău de-acum în fiecare zi mai mare. În săptămâna 25 de sarcină, este cam cât o sfeclă rosie. Și, pentru ca imaginea să fie și mai clară, măsurătorile: are vreo 34,5 „“ 34,6 centimetri și cântărește aproximativ 660 de grame.

mama si copil in saptamana 25 de sarcina

Sunt atâtea de povestit despre bebe!  În primul rând, să știi că simțurile lui sunt tot mai sofisticate și percepe lumina care pătrunde până el! Și, dacă îi intră lumină-n ochi, nu-i convine: imediat întoarce capul. E de înțeles, dacă ar fi să facem o comparație, e echivalentul unei lanterne puternice îndreptate direct spre ochi în lumea de afară!
Într-un fel știut numai de.. Dumnezeu știe cine, își antrenează simțul echilibrului. Începe să învețe ce înseamnă sus” și ce e aia jos”! Și, nu uita, îți recunoaște vocea. Am mai vorbit despre asta, aude de ceva vreme, dar acum recunoaște sunete familiare. Iar vocea ta, mămico, e prima dintre ele!
Părul – cel adevărat „“ continuă să îi crească și tot acum bebe începe să adune și stratul de grăsime de sub pielea lui (sau ei) cea foarte, foarte fină.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 25 de sarcină

Am hotărât, vorbim mai întâi despre lucrurile plăcute:

  • Nivelul foarte ridicat de estrogen al femeii gravide are, în această perioadă a sarcinii, un efect grozav: părul viitoarei mămici poate devini mai bogat, mai strălucitor. Și asta pentru că estrogenul prelungește faza de creștere a firului de păr. Mai simplu spus, cade mai puțin păr, iar firul se întăreșete de la radăcină. Ca în reclamele la șampon și balsam, doar că fără ajutorul vreunui șampon ori balsam-minune.

Părțile mai puțin plăcute? Mmmm, sunt câteva…

  • Oricât am amâna discuția, tot ajungem la durerile de spate. Am tot zis, sunt firești pe măsură ce fătul crește, apasă pe coloană și îți modifică centrul de greutate. În plus, intră în ecuație și relaxina, hormonul care are un rol cum îi spune și numele: acela de a relaxa ligamentele de la nivelul bazinului. Adică, te pregătește pentru naștere.
Între timp, simți mișcările bebelușului tot mai clar. Probabil că îți imaginezi deja ce anume face, dacă se sucește sau dacă își flexează” mușchii, în funcție de felul în care te lovește și înghiontește. Când e potolit, ți-e clar că a osteni și trage un pui de somn.
Și, în caz că te uiți iar în oglindă și nu mai recunoști persoana care se zgâiește la tine, cu tot cu kilogramele alea în plus, hai să recapitulăm ce înseamnă, practic, aproape fiecare gram pe care îl iei în plus în timpul sarcinii.
  • Bebelușul: greutatea medie a unui bebe născut la termen este de 3,5 kilograme
  • Placenta: aproximativ 700 de grame
  • Uter: aproximativ 900 de grame
  • Lichid amniotic: aproximativ 900 de grame
  • Rezerve de nutrienți pentru alăptare (grăsimi, proteine, alte substanțe nutritive): aproximativ 3 kilograme (!!)
  • Èšesut mamar suplimentar (tot pentru alăptare necesar): aproximativ 900 de grame
  • Fluide suplimentare în organism: aproximativ 1,8 kilograme
  • Sânge suplimentar în organism: aproximativ 1,8 kilograme

Leave a Reply

Your email address will not be published.