in

Săptămâna 35 de sarcină | VIDEO

Trimestrul 3 de sarcină | Luna a opta de sarcină

fetus in saptamana 35 de sarcina

Citisem că, în săptămâna 35 de sarcină, bebe este cam cât o nucă de cocos mai mare. Ce crezi că am făcut? Mi-am cumpărat ulei de cocos „¦ am ales cel mai frumos borcanel pe care l-am găsit, după ce am bântuit prin vreo trei farmacii și prin cam tot atâtea supermarketuri.. Și l-am pus în baie”¦ Mă dădeam doar cu ulei de cocos. Făceam duș? Ulei de cocos! Mă spălam pe mâini? Ulei de cocos! Ulei de cocos și-n culcare, și-n sculare.  Mi se părea că mirosul ăla ne apropie și mai mult, pe mine și pe copil.. Și că mai ia din nerabdarea așteptarii. Acum, de cele mai multe ori mă umflă râsul când mă gândesc ce poate face mintea unei femei gravide! Adică mintea mea de atunci”

Am ținut, câteva luni bune, un jurnal de sarcină. Acum, când o zi mai proastă, îl răsfoiesc și se schimbă ziua

Povestea de mai sus e povestea Biancăi, mama lui Petru. Petru e mare acum, are 10 ani. Și tocmai i-a facut mamei o surpriză: a strâns bani și a scos-o la cafea”¦ La mall!

În săptamana 35 de sarcină, avea o principală preocupare: să ia în greutate. Dar mai avea și alte treburi de făcut!

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 35 de sarcină

Vorbim despre cât mai multe, dar pe rând. În saptamana 35 de sarcină, bebe are cam 46 de centimetri și cântărește aproximativ 2,4 kilograme.

Creierul i se dezvoltă, în continuare, într-un ritm spectaculos, dar cutia craniană rămâne moale. E de înțeles, trebuie să se strecoare cât mai ușor în lumea de afară! Acum, rinichii sunt complet dezvoltați și pot produce, deja, pipi. Și ficatul știe ce are de facut și se apucă de treabă!

Mânuțele și piciorușele bebelușului din burtică s-au dolofănit, pentru că „“ așa cum spuneam „“ o mare grijă a sa este să ia în greutate. Stai să vezi ce se întâmplă în ultima lună de sarcină! Să veyi atunci ritm!

Probabil că simți mișcările în alt fel. E firesc: are tot mai puțin loc în uter, structura lui s-a schimbat, așa că resimți diferit vânzoleala micuței sau a micuțului. Pentru că, de vanzolit, tot se vânzolește!

mama si copilul in saptamana 35 de sarcina

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 35 de sarcină

Dacă ai putea să te uiți fix acum în burtica ta, mamico, ai vedea mai mult bebe, mai puțin lichid amniotic.

Sigur, uterul „“ care e de cam 500 de ori (CINCI SUTE!) mai mare decât era înainte de sarcină – pune presiune pe celelalte organe interne ale tale. Asta se traduce „“ desigur „“ tot prin drumurile dese la baie, prin arsuri în capul pieptului și alte asemenea neplăceri. Ajută să iți reamintim că trec?

Probabil ca medicul tau ti-a spus deja să numeri miscarile bebelușului. E o metoda importantă de monitorizare a copilului.

Ai obosit să te simți obosită? Încearcă să alungi supărarea (când și dacă apare) cu următoarea informație: fiecare zi pe care bebe o petrece în plus în burtică face viață mai ușoară după naștere. Spre exemplu, copiii născuți la termen mănâncă și dorm mai bine. („dorm bine” sunt cuvinte cheie! Dar și „mănâncă” este!)

Iar, dacă simți că ți-a rămas camera mică, să ne mai amintim o dată rostul fiecarui kilogram pe care îl iei când ești însărcinata. Așadar..

De unde vin kilogramele:

  • Bebelușul: greutatea medie a unui copil născut la termen este de 3,5 kilograme
  • Placenta: aproximativ 700 de grame
  • Uterul: aproximativ 900 de grame
  • Lichid amniotic: aproximativ 900 de grame 
  • Rezerve de nutrienți pentru alăptare (grăsimi, proteine, alte substanțe nutritive): aproximativ 3 kilograme (!!)
  • Èšesut mamar suplimentar (tot pentru alăptare nesecsar): aproximativ 900 de grame
  • Fluide suplimentare în organism: aproximativ 1,8 kilograme
  • Sânge suplimentar în organism: aproximativ 1,8 kilograme

Așadar, toate, dar absolut toate au un rost! Și o misiune: viața însăși!

VIDEO | Uită-te la tine prin ochii lui. „Nu ești supărăcioasă și nici plângăcioasă. Nu ești nici grasă, ești GRAVIDÄ‚! Te iubesc!”

Scrisoarea unui soț către soția sa

"Đraga mea, nu ești pisăloagă, plângăcioasă sau… grasă, ești GRAVIDÄ‚! Eu te iubesc în fiecare zi mai mult!" Un soț din ce în ce mai îndrăgostit de soția lui care va naște în curând. Și un mesaj perfect nu doar de Valentine's Day, nu-i așa?

Publicată de Mamici.club pe Miercuri, 14 Februarie 2018

 

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
fetus in saptamana 34 de sarcina

Săptămâna 34 de sarcină

fetus in saptamana 36 de sarcina

Săptămâna 36 de sarcină