in

Săptămâna 39 de sarcină

Trimestrul 3 de sarcină | Luna a noua de sarcină

fetus in saptamana 39 de sarcina

Felicitări! E admirabil, remarcabil drumul pe care tu și bebelușul tău l-ați parcurs până aici! Sigur, probabil că ai momente în care ești ca o bombă cu ceas sau ca un cocktail cu de toate – de la nerăbdare și fericire până la toate felurile și formele de teamă.

În săptămâna 39 de sarcină, ba mă bucuram că bebe mai așteaptă, ba mă panicam că nu nasc!

Cu siguranță, medicul obstretician ți-a explicat și ți-a descris semnele la care trebuie să fii atentă. Dar, vorbim îndată despre toate acestea.

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 39 de sarcină

Unghiile copilului cresc așa, ușor bezmetic, să nu te miri daca vine pe lume cu ele lunguțe!
Pielea bebelușului devine albă. E acel „alb-bebeluș” perfect. Îl știi, nu? Explicația: între dermă și vasele de sânge s-a așternut un sănătos strat de țesut adipos.
Canalele lacrimale nu s-au deschis încă pentru vărsat lacrimi, dar asta nu înseamnă că nu poate plânge. Plânge, dar vine pe lume cu un prim plânset cumva sec.

Plămanii se vor dezvolta până în momentul în care se va naște. Continuă să producă surfactant, substanța care tapetează” alveolele pulmonare și care le impiedică să se lipească la prima gura de aer, în special, și în timpul respirației, în general.

Acum, copilul tău are cam 50 de centimetri și cântărește aproximativ 3,3 kilograme.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 39 de sarcină

Nu mai pot, vreau să se întample mai repede”, dupa care vine un nu sunt pregatită încă, bebe nu e pregătit, să mai stea puțin acolo, unde știu că ii e bine”. Iți este cumva cunoscută succesiunea asta de gânduri și nerăbdări?

Nu e tocmai simplu să fii în săptămâna 39 de sarcină! Nașterea poate fi o chestiune zile, dacă nu cumva de ore.

Un travaliu fals se poate transforma în travaliu adevarat cât ai clipi! În cazul în care contracțiile se produc la intervale regulate sau dacă ți se rup membranele, e momentul să cam porniți la drum. Probabil că îl suni destul de des pe doctor in aceste zile:)

mama si copil in saptamana 39 de sarcinaPrimul stadiu al travaliui constă în apariția contracțiilor regulate și dilatarea colului. Apare și senzația de impingere, dar e ceva ce trebuie sa faci sub supravegherea medicului sau a moașei, ca să nu apara rupturi ale colului uterin sau ale altor parți și țesuturi moi.

Câteva semne că o să naști foarte, foarte curând:

 • Respiri cu tot mai mare ușurință
  E unul dintre semnele importante și are o explicație despre care am mai vorbit în ultimele săptămâni: bebe își schimbă poziția, coboară în zona pelviană, iar presiunea asupra diafragmei scade.
 • Crampe, dureri de spate
  Sunt senzații și dureri noi. Seamană destul de mult cu durerile de dinainte de menstruație, dar pot fi mai intense și mai dispersate. Și, din nou, nici aici nu sunt repere clare: pot apărea cu câteva ore sau cu câteva zile bune înainte de naștere.
 • Tulburari digestive
  Vorbim, în primul rand, despre diaree. Corpul tău se pregăteste de zor pentru venirea pe lume a bebelușului. Asta înseamnă, printre altele, că mușchii uterului se relaxează. Dar nu numai ei fac asta, ci și alți mușchi!
 • Lenjerie intimă pătată
  Secrețiile rozalii, maronii sau roșiatice sunt un alt semn apropierii travaliului. E semn că cervixul se dilată, se subțiază și avansează. Pregatește, și el, nașterea!
 • Pierderea dopului gelatinos
  Este vorba despre dopul de mucus care a închis ermetic, a sigilat canalul cervical, că să protejeze bebelușul de bacterii.

Sunt doar câteva semne care anunta marele moment și, în mod sigur, medicul tău ți-a făcut deja o listă cu lucrurile la care trebuie să fii atentă. Și la care ești, deja, extrem de atentă!

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
Făt în saptamana 38 de sarcină

Săptămâna 38 de sarcină

fetus in saptamana 40 de sarcina

Săptămâna 40 de sarcină