Săptămâna 40 de sarcină

Home Sarcina pe săptămâni Săptămâna 40 de sarcină

Acesta e momentul pe care îl așteptați cu atâta înfrigurare tu, bebelușul tău, tatăl lui și toată lumea din jurul vostru! În săptămâna 40 de sarcină ești, oficial, la capătul drumului”¦ Sau abia la începutul lui? Cel mai probabil, varianta a doua e mai degrabă varianta corectă.

Nimic din ce mi-am imaginat nu a fost cum mi-am imaginat. A fost… mai mult!

„Secundele alea”¦ Nimic din ce mi-am imaginat n-a mai contat.. De fapt, tot ce mi-am imaginat a dispărut în clipa în care mi-am ținut fetița în brațe. Nimic din ce ți-ai putea imagina nu se compara cu ce vezi și ce simți atunci” – Maria, mama Sandrei

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 40 de sarcină

Bebelușul tau cât un pepene roșu e gata să descopere lumea. În medie, un copil are, la naștere, cam 52 de centimetri si 3,5 kilograme. Fetițele sunt mai mititele, baiețeii sunt ceva mai voinici.

E atât de pufos și pupabil pentru că 15% din greutatea lui e grăsime. Èšestutul adipos îl va ajuta să nu îi fie frig în lumea mare.

Totul e, deja, pregătit pentru viața în afara burticii. Are și provizii de hrană pâna la prima gură de lapte de la tine!

Sigur, am vrea sa știm cu ce ochi vede tot ce îi apare pentru primă dată în față. Orice ar fi, e puțin cam cețos..

Știi, bebelușul tău își va sincroniza bătăile inimii sale cu ale tale în doar câteva milisecunde”¦ Pe la două, trei luni, e de-ajuns să vă zâmbiți unul altuia și inimile voastre să bată la unison.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 40 de sarcină

Cum știi că a venit momentul? Pentru că, să fim serioși (serioase), organismul nu se uită la calendarul din perete ori agendă și nici la data notată de medic pe te miri ce foi ori în computer! Organismul fiecărei femei gravide funcționeaza ceas”¦ după propriu-i ceas. 30% din sarcini durează mai mult de 40 de saptamani. Cele mai multe durează mai puțin. Așadar, să vedem despre ce e vorba în Ziua N (cu N de la „Naștere”, desigur) și ce anume o prevestește.

Când (și dacă!) se rupe apa

Nu este un eveniment garantat 100%. Dar, de cele mai multe ori, se întamplă înaintea travaliului. Ruperea apei „“ de fapt, ruperea sacului amniotic ce înconjoara copilul în cele 9 luni de viață intrauterină „“ se petrece, pentru 85% dintre femei, la debutul tavaliului.
Oricum, dacă ești la primul copil, nu îți imagina un val uriaș care vine deodată și se revarsă… unde te-o prinde! Este, mai degraba, o curgere lentă.

Cum poți să știi dacă este vorba, cu adevărat, de ruperea membranei? De regulă, lichidul amniotic e incolor și inodor. Daca e gălbui și miroase a amoniac, a fost alarmă falsă și chiar e ceea ce bănuiești: niște pipi!
Dacă apa se rupe și lichidul e verde sau maroniu, vorbește urgent cu medicul. E posibil ca bebe să fi făcut vreo mișcare, ceva, iar meconiul să fi ajuns în uter.

Săptămâna 40 de sarcină. Travaliul și nașterea

Dacă ești la primul copil, e firesc să te temi. Nimeni nu îți poate descrie exact ce și cum se întâmplă, pentru că fiecare astfel de experiență e unică. Fiecare o simte și resimte diferit. Multe femei cred că le va fi… tehnic imposibil să nască. Li se pare de neimaginat ca, printr-un spațiu atât de mic și de strâmt, să iasă ceva atât de mare. Mare cat un pepene! Totuși, exact asta se întamplă în cele mai multe cazuri (celelalte sunt, de regulă, cezariene :-))

Travaliul e suma tuturor acelor procese premergatoare nașterii și durează între opt și zece ore. Desigur, vorbim (din nou) despre durate medii.

Travaliul are mai multe stadii:

Primul stadiu al travaliului

Sunt mai multe faze, în care au loc mai multe procese. Colul se scurtează și subțiază, orificiliul cervical se dilată. Apoi, încep contracțiile regulate „“ din ce in ce mai dese (la intervale de 3-5 minute) și mai lungi (pot dura și 60 de secunde fiecare). Este acea fază a travaliului în care e cel mai probabil să se producă ruperea membranelor. Acum, începe sa coboare și capul bebelusului, care pune presiune asupra lichidului amniotic si membranelor. Impinge, practic, lichidul afară, deci e posibil să apară sângerări. Când contracțiile se întețesc (se produc aproape din minut în minut), începe urmatoarea etapă.

Al doilea stadiu al travaliului

Vorbim acum despre nașterea propriu-zisă a bebelușului. În termeni medicali, i se spune expulzie. În acest stadiu (care, la prima naștere, durează undeva între o jumatate și trei sferturi de oră), mama împinge voluntar fătul pe canalul de naștere. Contractiile sunt puternice și dureroase.

Al treilea (si ultimul stadiu) al travaliului

Este cel mai scurt (aproximativ 20 de minute). Este momentul expulzării placentei și anexelor fetale. Sunt contracții și acum, dar foarte slabe.

Te-ai liniștit? Ai ațipit? Te-ai trezit? De fapt, ce tot scriu eu aici… Probabil că nu mai ai nici un chef de citit! Sunteți împreună, în sfârșit! Primul lui strigăt, lacrimile de fericire, prima îmbrățișare. Tu, copilul și noua voastră viață! Mulțumim că ai parcus și cu noi parte din drumul vostru până aici!

Leave a Reply

Your email address will not be published.