Săptămâna 4 de sarcină

Home Sarcina pe săptămâni Săptămâna 4 de sarcină

Când ești însărcinată, timpul trece amestecat: ba zboară, ba abia se mișcă. Până acum, marea nerăbdare a fost legată de confirmarea sarcinii: oare chiar s-a întâmplat? În a săptămâna 4 de sarcină, întârzierea menstruației e deja un semn destul de clar, dar nu suficient. Poate avea și alte cauze, iar tu vrei să știi cât mai repede și cât mai sigur dacă ești însărcinată.

O liniuță roz sau două? E un moment bun pentru un test de sarcină

În săptămâna 4 de sarcină, un test te va lămuri. Daca esti însărcinată, un test de sarcină pe care îl poți face oricând acasă  arată prezența în urină a hormonului hGC (gonadotropina corionica umană). Altfel spus, hormonul de sarcină.

Așadar, ești în săptămâna a 4-a de sarcină și e posibil să îți cam vină să chiui de fericire. După ce ai făcut testul și, probabil, ai dat vestea celor foarte apropiați, e momentul pentru programarea la medic.

Săptămâna 4 de sarcină
Parcă simți cum devii mămică din momentul în care testul de sarcină a ieșit pozitiv.

Dacă faci cumva vreun tratament, vei afla dacă și cum îl poți continua. Și e un moment excelent să începi să iei zilnic multivitamine sau vitamine prenatale, care trebuie să conțină cel puțin 400 de micrograme de acid folic. Oricum, medicul îți va recomanda ce e mai bun și mai bine pentru tine!

Sigur, arzi de nerabdare să știi ce se întâmplă cu bebelușul tău în a patra săptămână de sarcină. Intrăm imediat în detalii!

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 4 de sarcină

În a patra săptămână de sarcină, bebelușul tău e cel mult cât o sămânță de susan. Are undeva între 0,36 și 1 mm. Dar, chiar dacă dezvoltarea fetală este încă în primele etape, în burtica ta se petrec lucruri extraordinare. Bebe-blastocist e tot mai bine fixat în peretele uterului. Sacul amniotic ce se va umple cu lichid amniotic, începe să se formeze.
Și placenta se formează în a patra săptămână de sarcină. Rolul placentei este esențial: produce hormoni și transportă oxigen și nutrienți de la mama la făt.

În a patra săptămână de sarcină, celulele micuțului sau ale micuței se înmulțesc în ritm amețitor și încep să se specializeze. Începe să se dezvolte și sistemul nervos al copilului. Apar, de fapt, un fel de înaintași ai creierului și ai altor structuri nervoase, cu ar fi măduva spinării.

Să le luăm pe rând. În a patra săptămână de sarcină, sunt trei straturi ale blastocistului „“ ectoderma, endoderma și mezoderma, iar fiecare are calea și rostul său.

  • Din ectordermă se vor forma sistemul nervos (inclusiv creierul), dar și pielea și părul.
  • Din endodermă vor lua naștere sistemul digestiv, ficatul, pancreasul și glanda tiroidă.
  • Mezoderma va deveni, treptat, sistem osos, sistem sangvin, sistem urogenital, cea mai mare parte a mușchilor. Tot din mezdermă se vor forma și țesuturi conective.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 4 de sarcină

Dacă în săptămâna 4 de sarcină bebe este o biluță minusculă de celule care se înmulțesc forfotitor și se specializează, mămica este, cel mai probabil, un ghem gigantic de emoții, de bucurie și teamă, de nerăbdare și curiozitate.

E o perioadă foarte importantă în dezvoltarea bebelușului, iar obiceiurile mamei au rol și impact. Până în momentul în care menstruația întârzie, 80% din „startul formării” organelor viitorului copil se va fi petrecut deja. Iată de ce este important să renunți la obiceiuri care ar putea afecta dezvoltarea copilului, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool.

Orice viitoare mămică își dorește cel mai mult să îi fie bine copilului și se teme uneori ca micuțul să nu vină pe lume cu probleme. Toți ne dorim copii perfect sănătoși și majoritatea temerilor sunt neîntemeiate. Așa-numitele defecte de la naștere” se întâmplă destul de rar. Dar, dacă problemele totuși apar, acest lucru se întâmplă în exact această perioadă de început a sarcinii.

Cel mai bun lucru pentru gravidă și viitorul ei copil este să vorbească deschis cu medicul și despre temerile sale, și despre obiceiurile care ar putea fi periculoase, inclusiv cele alimentare. În plus, orice informație despre istoricul medical al familiei biologice cât mai lărgite este extrem de utilă.

Bibliografie: Your Pregnancy, week by week/ Glade B. Curtis, M.D., M.P.H. and Judith Schuler, M.S.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.