in

Săptămâna 5 de sarcină

Trimestrul 1 de sarcină | Prima lună de sarcină

Poate că sarcina ta nu a fost planificată. Poate că abia ai aflat că menstruația nu a întârziat din te miri ce alt motiv, ci chiar pentru că ești gravidă! Chiar dacă ești deja în săptămâna 5 de sarcină, totul este absolut nou pentru tine. Sunt transformări spectaculoase care încep să se petreacă în organismul tău!

Un ghem de emoții, o avalanșă de schimbări

Transfomările din tine nu sunt tocmai vizibile în săptămâna 5 de sarcină. Chiar dacă tu știi deja că ești gravidă, va mai trece niște timp până când și cei din jurul tău vor baga de seamă.

De când am povestit ultima oară despre bebeluș, nu pare că a crescut cine știe ce, dar dacă ne gândim că, în a săptămâna 4 de sarcină, avea de cel mult 1 mm, iar acum a ajuns la 1.25 mm, creșterea e chiar spectaculoasă! S-a mărit cu 25%! Wow, nu e fantastic?!

Ce se întâmplă cu bebelușul în săptămâna 5 de sarcină

Așadar, în săptămâna 5 de sarcină, micuțul are în jur de 1.25 mm. Când te gândești numai puțin la ce se petrece acum, ai senzația că ești, deopotrivă, parte și martor la miracol. Chiar dacă arată ca un fel de mormoloc, embrionul are deja o inimioară care bate, niște prime și minuscule vase prin care sângele a început să circule.

În plus, apare un mănunchi „“ minuscul și el, desigur! „“ de vase sangvine, care face legătura între tine și mititel sau mititică. E ceea ce va deveni, treptat, cordonul ombilical.

Continuă formarea și dezvoltarea sistemului nervos, a mușchilor și a oaselor. Mă rog, a celulelor care se vor transforma în toate acestea.

Ce se întâmplă cu mămica în săptămâna 5 de sarcină

OK, mămica simte binișor simptomele sarcinii în a cincea săptămână de sarcină. Putem vorbi deja despre senzația aceea persistentă de oboseală. Sunt viitoare mămici care, la începutul sarcinii, simt că ar putea adormi oriunde, în orice poziție și chiar din mers!

Cam jumătate dintre femeile însarcinate au, în această perioadă, așa-numitul rău de dimineață”, cu vărsături, amețeli și restul simptomelor clasice. Există și femei pentru care așa ceva nu există. Un sfert dintre ele nu experimentează nimic din toate aceste senzații și stări.

Săptămâna 5 de sarcină. De ce e, totuși, bine să îți fie rău

Numeroase studii și cercetări arată că există și o parte bună a stărilor de rău de dimineață de la începutul sarcinii. Probabilitatea opririi din evoluție a sarcinii e cu atât mai mică cu cât îți e mai rău.

Simptomele pot apărea acum, în a cincea săptămână de sarcină sau puțin mai târziu, în săptămâna 6. Și se pot intensifica pe măsură ce viitoarea mămică devine mai activă de-a lungul zilei.

Mai e un lucru de menționat: femeile gravide care au aceste simptome pot slăbi în primul trimestru de sarcină, tocmai din cauza lor. Abia după ce trec de această etapă încep să ia în greutate.

Bibliografie: Your Pregnancy, week by week/ Glade B. Curtis, M.D., M.P.H. and Judith Schuler, M.S.

 

Comentarii Facebook

Scris de Maria Tudor

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Săptămâna 4 de sarcină

Săptămâna 6 de sarcină