in

Săptămâna 6 de sarcină

Trimestrul 1 de sarcină | A doua lună de sarcină

E absolut fantastic ce se întâmplă săptămâna 6 de sarcină! Creșterea e spectaculoasă „“ embrionul are dimensiuni cuprinse între 2 și 4 mm. E așa, cam cât un bob de linte! Inimioara bate cu mare, foarte mare repeziciune. Bate aproape de doua ori mai des decât inima ta.

Încă o inima bate în tine! Sau poate două?

O inimioară pe care e posibil să o vezi cum pulsează la o ecografie vaginală, iar asta este, cu siguranță, o experiență magnifică pentru tine și pentru viitorul tătic. Cât despre tine, în săptămâna 6 de sarcină sunt deja destule semne clare că ți se întâmplă ceva tulburator, unic, miraculos. Ești, probabil, când veselă și exuberantă, când ușor îngrjorată, tematoare pentru tot ce urmează să se mai întâmple. E posibil ca abdomentul tău să îți dea deja câteva semne de transformare. La fel fac și sânii. Dar vorbim în detaliu despre toate acestea îndată, îndată! Mai întâi, ne uitam mai cu atenție la bebe. Încă vorbim despre perioada embrionară a sarcinii.

Ce se întâmplă cu bebelușul în săptămâna 6 de sarcină

În săptămâna 6 de sarcină, bebe e cam cât o mititic㔦unghie mică sau cât un mic, mititel bob de mazare”¦Dar un bob de mazăre cu codiță. Are, cum spuneam, undeva între 2 și 4 mm. Dimensiunea este lungimea de la vârful începutului lui de căpșor și până în vârful codiței”. Spunem codiță pentru că embrionul încă arată mai degrabă ca un mormoloc.

Cu această ființă minusculă se întâmplă lucruri remarcabile. Inimioara are 100 de bătăi pe minut „“ cam de doua ori mai mult decât la un adult. Încep să se formeze și cămăruțele” inimii „“ ventriculul stâng, ventriculul drept, atriu stâng, atriu drept.

În săptămâna 6 de sarcină, secțiunile creierului (encefalul, mezencefalul și cerebelul) sunt definite.

În plus, fața bebelușului începe să prindă contur în săptămâna 6 de sarcină. Încep să se formeze gura, limba mititică. Mâinile și picioruțele „“ care arată ca niste palete „“ prind, și ele, formă.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 6 de sarcină

În săptămâna 6 de sarcină, probabil că nu îți este tocmai ușor. E posibil să apară așa-numita senzație de arsură în zona inimii” (pyrosis), mai frecventă la scurt timp dupa ce mănânci.
Ce este, mai exact, arsura din zona inimii” care se simte de prin a șasea săptămână de sarcină? E un simptom pe care îl au un sfert din femeile gravide și care se poate accentua pe măsură ce sarcina avansează. Mai ales atunci când bebelușul crește și pune presiune pe aparatul digestiv.

Se întâmplă atunci când tractul digestiv se relaxează, iar acidul din somac își face drum către esofag. Apare mai frecvent în timpul sarcinii din două mari motive: în primul rând, hrana circulă mai lent prin intestine, iar în al doilea rând, forma stomacului se modifică din pricina presiunii pe care o pune uterul în creștere.

Tot de prin a șasea săptămână de sarcină, e posibil să ai o senzație de aciditate în gură sau să simți deseori un gust amărui, fără ca tu să fi mâncat nimic amar.

Se mai poate întâmpla ceva în săptămâna 6 de sarcină: poate apărea constipația. Majoritatea femeilor gravide trec prin asta, iar primul lucru pe care îl poți face este să mărești volumul de lichide consumate. Deshidratarea e una dintre marile cauze ale constipației. Și să nu uităm că, în această perioadă, ești supusă unei avalanșe de hormoni. În plus, crește și volumul de sânge.

Bibliografie: Your Pregnancy, week by week/ Glade B. Curtis, M.D., M.P.H. and Judith Schuler, M.S.

 

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Săptămâna 5 de sarcină

Săptămâna 7 de sarcină