in

Săptămâna 8 de sarcină

Trimestrul 1 de sarcină | A doua lună de sarcină

Wow! Mai ieri vorbeam despre bebelușul tău cam cât o coacază! În săptămâna 8 de sarcină, a crescut enorm: are undeva între 1.4 și 2 cm și este cât o boabă măricică de fasole. Și forma e asemănătoare.

Te simți în fiecare zi tot mai”¦ gravidă, nu-i așa?

Cât despre mămică, în săptămâna 8 de sarcină este, deja, destul de vizibl că e gravidă: sunt modificări ale taliei și, cel mai probabil, se naște gândul că ai cam avea nevoie de haine noi. Dacă nu cumva se naște însăși nevoia de haine mai larguțe în talie! Dar, să le luăm rând pe rând. Ne vom uita, mai întâi, la ce s-a întâmplat cu bebe în ultima vreme, cam cât de mult a crescut până acum.

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 8 de sarcină

În săptămâna 8 de sarcină, bebe continuă să crească și să se dezvolte spectaculos. Cum spuneam, acum are undeva între 1.4 și 2 cm, un salt uriaș față de săptămâna 7 de sarcină.

Ochișorii lui, care erau cumva în spate, către urechi, încep să se mute către mijlocul feței. Apar pleoapele, care aproape îi acoperă ochii deja, iar celulele nervoase ale ochiului încep să se dezvolte. În curând, bebe o să și audă.

Tot în săptămâna 8 de sarcină, se formează urechile interne și externe și, dacă ne uităm cu atenție, o să vedem că a aparut și vârful năsucului. Brațele s-au lungit și se pot îndoi, pentru că bebelușul are deja și începuturi de coate. Una peste alta, mânuțele și picioruțele se lungesc, iar începuturile degetelor sunt, deja, vizibile.

„Mormolocul” tău crește spectaculos

Seria transformărilor extraordinare continuă. Codița” ca de mormoloc aproape că a dispărut. În creier, a început ramificarea celulelor nervoase, pentru a se conecta una cu cealaltă, iar tuburile respiratorii se extind de la gât spre ramurile” de plămâni în curs de dezvoltare.

Nomal, ai vrea să știi dacă e băiat sau fată „“ lucru clar deja cam de la bun început „“ dar organele genitale externe nu s-au dezvoltat suficient de mult pentru ca sexul să se poată vedea la o ecografie. Răbdare, răbdare, mai e puțin și vei afla și sexul copilului.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 8 de sarcină

În săptămâna 8 de sarcină, s-ar putea să ai de-a face cu crampe și migrene.

Pe măsură ce uterul crește, e posibil să simți chiar dureri în partea inferioară a abdomenului. Pe parcursul sarcinii, unele femei gravide simt o așa-numită senzație de strângere” a uterului. Dacă nu ți se întâmplă, nu te impacienta: e la fel de normal să nu simți asta. Lucrul care te poate alarma e o eventuală sângerare. Dacă se întâmplă așa ceva, ia urgent legătura cu medicul!

Prin săptămâna 8 de sarcină, unele femei pot avea dureri de cap sau chiar migrene care pot fi declanșate de stres, oboseală, caldură, zgomot și lumină puterice, sete sau foame. Ai grijă ce mănânci, durerile pot apărea inclusiv după ce ai mâncat alimente precum alune, ciocolată sau brânză. Migrenele mai pot fi provocate și de creșterea masivă a nivelului de hormoni.

Cum poți scăpa de durerile de cap

Durerea de cap poate fi foarte chinuitoare și, foarte probabil, ai rețineri când vine vorba despre medicamente. Dar chiar există analgezice pe care medicul ți le poate recomanda. Altă soluție poate fi masajul. Masajul în zona gâtului și a umerilor poate ajuta la relaxarea mușchilor și poate alunga din durerea de cap. Ghimbirul mai poate veni de hac durerii de cap. Un praf de ghimbir într-un pahar cu apă poate fi la fel de eficient ca un medicament!

Ce probleme mai pot apărea în săptămâna 8 de sarcină

Chiar dacă nu ai avut niciodată problema aceasta până acum, e perioada în care e posibil să ai de-a face cu acneea. Și poate avea forme diferite, de la puncte negre și neplăcutele coșuri cu vârf alb” până la inflamațiile roșiatice. Afurisitele coșuri pot apărea pe față, pe gât, pe umeri sau pe spate.

Cauza principală e același tsunami hormonal care se năpustește peste femeia gravidă. Important este să nu tratezi acneea cu medicamente sau unguente pe care le-ai folosi în cazul în care nu ai fi gravidă! Pot crește riscul unei pierderi de sarcină sau pot dăuna bebelușului. Obligatoriu e să ceri sfatul medicului. Ce poți face, fără grijă, pentru a trata acneea e să folosești o loțiune de curățare ușoară, apoi o cremă ușoară cu protecție solară. Și bea multă, multă apă, pare să ajute!

Bibliografie: Your Pregnancy, week by week/ Glade B. Curtis, M.D., M.P.H. and Judith Schuler, M.S.

 

Comentarii Facebook

Scris de Maria Tudor

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Săptămâna 7 de sarcină

Săptămâna 9 de sarcină