in

Săptămâna 9 de sarcină

Trimestrul 1 de sarcină | Sarcina pe săptămâni

Probabil că tot încerci să îți imaginezi cum e, cum arată bebelușul tău. Probabil că îți vine (de sute de ori pe zi) să îl alinți în mii și mii de feluri. Scuze că îndrăznim sugestia, dar să știi că ai putea să îi spui Măslinuță.

Așadar, acum vorbim despre un omuleț cam cât o măslinuță

Cum ziceam, în săptămâna 9 de sarcină, bebelușul tău e cam cât o măslină nici prea mare, nici prea mică. Sau cât o boabă de strugure obișnuită. Bebelușul tău are deja între 2.2 și 3 cm. Cât despre tine, tot nu se prea vede că ești gravidă, dar tu simți deja o răceală în relația dintre tine și hainele tale de până acum. Mai ales cu cele care, până mai ieri, îți veneau perfect în talie”¦ Dar, să le luăm, ca de obicei, pe rând.

Ce se întâmplă cu bebelușul în săptămâna 9 de sarcină

Dacă ai putea vedea tot ce se întâmplă în burtica ta, ai fi uluită de transformările bebelușului ajuns în săptămâna 9 de sarcină! În primul rând, codița ca de mormoloc s-a cam dus. Gata, e o nouă etapă! Apoi, brațele și picioarele bebelușului sunt mai lungi. Piciorușele se apropie de linia mediană a trunchiului.

Căpușorul stă mai drept, iar gâtul e mai dezvoltat. Nervul optic începe să se dezvolte, iar pleoapele acoperă aproape în întregime ochii. A, iar urechiușele sunt bine formate. Lista transformărilor continuă fabulos: inima e deja împărțită în patru camere, organele genitale externe au parut deja, dar sunt încă prea mici ca să fie vizibile.

Practic, din săptămâna 9 de sarcină, bebelușul începe să arate din ce în ce mai mult a omuleț. Gura, năsucul „“ cu tot cu nări „“ și, cum spuneam mai devreme, urechiușele sunt mai distincte. Fiziologia de bază a micuțului sau micuței este, din acest moment, la locul ei. De-acum, totul e dezvoltare, perfecționare și creștere fantastică.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 9 de sarcină

Acum, despre tine și despre ce ți se mai întâmplă ție. Până în săptămâna 9 de sarcină, suntt multe schimbări majore în organismul tău. Una dintre cele mai spectaculoase se petrece la nivelul sistemului sangvin. Volumul sângelul crește spectaculos, cu aproape 50%. Explicația e dublă: pe de-o parte, sângele tău ajută bebelușul să crească, să se dezvolte. Pe de alta, vă protejează pe amândoi.

Mai mult decât atât, creșterea volumului de sânge este parte din pregătirea pentru naștere, moment în care mămicile pierd ceva sânge. Schimbările din sistemul sangvin încep din primul trimestru de sarcină, au un vârf absolut în cel de-al doilea trimestru și continuă până la sfârșit, dar într-un ritm simțitor mai domol.

Cum te simți tu, mămico, în săptămâna 9 de sarcină

Ești, cel mai probabil, o avalanșă de emoții. Și e un lucru valabil nu doar pentru săptămâna 9 de sarcină, ci pe cam toată durata sarcinii. Ești ba în culmea fericirii, ba îngrozită că viața ți se va schimba complet și, mai ales dacă ești la primul copil, habar nu ai cum anume. Nu te speria, e normal. Nu uita că ești supusă unor schimbări hormonale năucitoare. Și, deloc de neglijat, ești o ființă umană care a pornit într-o călătorie fantastică, dar cu atât de multe necunoscute pe drum. Nu-i așa că te întrebi de un miliard de ori pe zi dacă vei fi o mamă bună? Uneori, crezi că da, alteori te temi că nu”¦ Și asta e firesc. (Să-ți spun un secret: toate mamele bune se ăntreaba de un catralion de ori dacă sunt mame bune! :-))

Bibliografie: Your Pregnancy, week by week/ Glade B. Curtis, M.D., M.P.H. and Judith Schuler, M.S.

 

Comentarii Facebook

Scris de Maria Tudor

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Săptămâna 8 de sarcină

Făt în săptămâna 10 de sarcină

Săptămâna 10 de sarcină