„Trebuie să vorbim despre această problemă serioasă de după naștere. Dumnezeule, una din două femei suferă din cauza ei!”

Home Confesiuni „Trebuie să vorbim despre această problemă serioasă de după naștere. Dumnezeule, una din două femei suferă din cauza ei!”

Este felul direct în care abordează problema o femeie – medic și mamă. A trecut prin exact acelși chin după naștere și, oricât de informată era, tot s-a pomenit că are o reținere: că nu a vorbit cu medicul ei din prima despre asta.

„După naștere, ți-e frică să și strănuți ca nu cumva să  faci pipi pe tine”

Aproape 50% dintre femei suferă de incontinență urinară imediat după naștere. Știi cum e? Te scapi pe tine când ți-e lumea mai dragă.. Și o pățești din cele mai banale motive: un sughiț, un strănut, o săritură, un hohot de râs… Dacă ești una dintre cele 50% dintre femei, nu îți dorești decât un singur lucru: să se termine, naibilor, coșmarul ăsta mai repede!

 

Mai întâi, să înțelegem ce și de ce se întâmplă

Planșeul pelvian este alcătuit dintr-o serie de mușchi, ligamente și țesuturi care susțin organele din pelvis: uterul și vezica urinară. O serie de factori pot slăbi mușchii aceștia, iar sarcina și nașterea sunt pe locul întâi. Sigur, poate fi vorba și de o cauză genetică păcătoasă, de un vreun nerv afectat ori de tonus muscular scăzut, dar acestea sunt alte discuții.

Medic și profesor, Linda Brubaker  scrie: „Nu este vorba despre o singură cauză responsabilă de incontinența urinară de după sarcină. E vorba despre mai mulți factori fiziologici care duc la acest rezultat neplăcut rău.”

Chiar că neplăcut. Ce poate fi mai neplăcut decât să-ți înghiți hohotul de râs de teamă să nu te scapi pe tine? Iar asta e doar o parte a problemei!

„Pur și simplu nu vorbim despre incontinența urinară de după naștere”

Dintr-o droaie de pricini – cum ar fi jena su sentimentul că numai nouă ni se întâmplă – nu vorbim despre ce pățim și, astfel, suferința se prelungește.

Mai întâi, să recapitulăm: una din două femei are această problemă după naștere. Deci, teribil de multe! Nu numai că nu ești singura care se scapă pe ea la un afurisit de sughiț, dar dacă v-ați strâns trei prietene lăuze pe o bancă într-un parc, sunt șanse mari ca majoritatea să fie în același… impas.

Așadar, ca să nu o mai lungim: dacă suferi de incontinență urinară după naștere, dacă nu trece de la sine la scurt timp după ce l-ai adus pe lume pe Bebe, vorbește cu medicul. El verifică dacă nu cumva sunt alte cauze, apoi recomandă un tratament. Și, cel mai probabil, recomandă și exerciții de tonifiere a mușchilor planșeului pelvian.