in

Prima gură de aer, primul strigăt, primele secunde de viață – imaginea magnifică a nașterii

nou născut

Aștepți nouă luni. Te bucuri în fiecare zi care trece. Te temi în fiecare minut. Speri să îi fie bine în fiecare secundă. Aștepți nouă luni momentul extraordinar al nașterii copilului tău. Primele lui secunde de viață. Primele secunde de viață de mamă. De tată.

Primele secunde de viață – marile provocări

A respirat, vreme de nouă luni, prin tine. Prin placenta și cordonul ombilical prin care i-ai oferit tot ce i-a trebuit vreme de nouă luni: hrană, oxigen, apă…

Cea mai profundă schimbare în viața copilului tău este prima gură de aer. Respiră, pentru prima oară, de unul singur. E clipa în care plămânii lui, în care a fost lichid în timpul sarcinii, trebuie să se umple deodată cu oxigen din aer.

E aici o serie de transformări uluitoare și extrem de rapide.

primele secunde de viață

Există câteva lucruri care stimulează prima gură de aer a bebelușlui. Schimbările hormonale, de pildă (dar nu numai) din timpul travaliului încetinesc sau chiar opresc producerea de fluid din plămânii micuțului.

primele secunde de viață

Bebelușul trebuie să se străduiască mult să învețe să respire. Dar, după primele încercări și după primele reușite, îi va fi din ce în ce mai ușor.

Apoi, sunt toate celelelte… infinite schimbări. Lumina care ajunge acum la Bebe direct… Aerul pe care îl simte nu doar în plămâni, ci și pe piele.. Mâinile care îl ating și cuprind…

Primele secunde din viața copilului tău aduc schimbări dramatice, schimbări atât de puternice și de multe… Și, totuși, e abia începutul!

primele secunde de viață

În primele secunde de viață, bebelușul are atât de mult loc… cât nici nu știa că poate să existe. Se întinde, se sucește.. E un fel de mare mirare a unui trup mic, mic de tot… Cu degețele minuscule apucă, strâmbă gurița sa mică de tot, deschide ochii și îi închide iute…

Când ne naștem, e atât de mare și de profundă schimbarea lumilor, încât poate tocmai de aceea uităm și cum venim pe lume, și primele secunde de viață.

Începutul vieții

Sunt medici care au vrut să pună cap la cap informațiile despre prima oră de după naștere. Sunt momente prin care trec – de fapt, trecem toți. Respirăm, strigăm, ne mirăm, ne lăsăm cuprinși (în sfârșit!) de brațele mamei, ne odihnim, ni se face foame… Dacă vrei să vezi, în detaliu, cam ce face bebelușul și ce ai făcut și tu când ai venit pe lume, citește și Prima oră din viața bebelușului tău. Când deschide ochii pentru orima oară și ce face în minutul 18 | VIDEO

Comentarii Facebook

Scris de Maria Tudor

contracții durerile nașterii

„Gravizii”: bărbați viteji care au vrut să simtă durerile nașterii. Auch! | VIDEO

viața secretă din burtică

Viața secretă din burtică | Când începe să bată inima lui Bebe – VIDEO