in

Săptămâna 14 de sarcină

Al doilea de sarcină | Sarcina pe săptămâni

Făt în săptămâna 14 de sarcină

Felicitări! Ești în luna a patra și ai intrat în al doilea trimestru de sarcină, mămico! Cărțile scrise de medici te anunță că, din acest moment încolo, simptomele de la începutul sarcinii vor înceape să pălească.

Pregătește-te de vești fabuloase despre bebeluș!

Mai întâi, să îți arăt ceva ce tocmai am primit. E confesiunea unei mămici despre primele ei primele luni sarcină. „Aș fi vrut mult de tot să imi spună și mie cineva ce explozie de emoții am să pățesc și trăiesc”¦ Au fost zile în care mă simțeam ca prima oară în parcul de distracții. Imi venea să chiui de bucuria aventurii, în timp ce inima stătea să îmi sară din piept de teama învârtelilor!”.

Ce se întâmplă cu bebelușul în săptămâna 14 de sarcină

În săptămâna 14 de sarcină, bebelușul este cam de mărimea unei piersici măricele. Cântărește aproximativ 40 de grame și are în jur de 9 centimetri înălțime.

Acum, brațele sale se apropie de lungimea cu care va veni pe lume, iar gâtul său micuț e mai lung și mult, mult mai bine definit.

Ce e remarcabil în săptămâna 14 de sarcină este că se mișcă și se foiește aproape neîncetat, dar mișcările de acum încă nu seamănă cu cele din ultimul trimestru. E mic, în jurul lui e încă mult spatiu. Drept urmare, pare prins într-un fel de balet minunat.

E foarte posibil ca bebelușului să îi apară primele fire de păr, dar culoarea părului se va tot schimba până când se va naște. În săptămâna 14 de sarcină, încep să se formeze celulele roșii ale sângelui. Dacă e fetiță, se formează foliculii ovarieni, iar dacă e băiețel, e momentul în care apare prostata.

În săptămâna 14 de sarcină, mușchii faciali sunt formați, creierul transmite impulsuri, așa că nu e de mirare că bebelușul începe să facă mutre și să se strâmbe!

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 14 de sarcină

Se întâmplă să înceapă ceea ce se mai cheamă și „luna de miere” a sarcinii. Perioada preferată a celor mai multe gravide, aceea în care ți-e mai puțin foame, mai puțin greață, mai puțin somn. E perioada în care te simți cuprinsă de un val de energie. Sigur, știm că nimic nu se întâmplă brusc, la miezul nopții dintre săptămânile 13 și 14 :-))

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 14 de sarcină
Începe trimestrul doi de sarcină. Începe perioada preferată a celor mai multe viitoare mămici!

Cu puțin noroc, tensiunea uriașă din sâni se mai duce, se mai duce și din nevoia de a merge foarte, foarte des la toaletă să faci pipi. Și, de-acum încolo, chiar o sa se vadă că ești gravidă. Uterul a crescut, a iesit din zona pelviana și a ajuns în cea a abdomenului inferior.

„Luna de miere” a sarcinii are, totuși, și niște zile ploiase”¦

Acum, și niște vești mai puțin grozave: de prin săptămâna 14 de sarcină, e posibil să apară așa numitele „dureri de creștere”. Sunt durerile ligamentelor rotunde, ca niște înțepături într-o parte sau chiar de ambele părți ale abdomenului.

Acum, să vedem și de ce se întâmplă: uterul e susțiut de un fel de bandă subțire de ligamente care, pe măsură ce burtica ta crește, trebuie să se adapteze la noile dimensiuni și la noua greutate. Creșterea pune presiune pe ligamente și de aici apar durerile înțepăcioase. Le simți mai ales când te ridici brusc de pe scaun sau din pat sau când te apucă un amar de tuse. Cea mai bună cale să scapi de durere? O poziție confortabilă, cu picioarele undeva mai sus. Ar trebui să funcționeze.

Comentarii Facebook

Scris de Maria Tudor

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
ce face bebe în burtică

Săptămâna 13 de sarcină

Făt în săptămâna 15 de sarcină

Săptămâna 15 de sarcină