in

Săptămâna 23 de sarcină

Trimestrul 2 de sarcină | Sarcina pe săptămâni

Făt în săptămâna 23 de sarcină
Nici nu știu cu ce să încep mai întâi! Gata, știu-știu, m-am hotărât: bebe se prinde imediat, te simte când te miști. Când dansezi este, practic, petrecere și la el în cuibul” lui din burtica ta, atât de mult și de bine i s-au dezvoltat simțurile. S-ar putea ca, de acum, să îl vezi și prin haine cum se sucește.. Sau poate, cine știe, dansează și el deodată cu tine 😛

Când o spui, sună într-un fel, dar în scris… Bine, o și scriem: îi apar sfârcurile, știi?

Mai întâi, imaginea de ansamblu. În săptămâna 23 de sarcină, bebe este cam cât un grapefruit. Am spus grapefruit intenționat, poate ai uitat că, de câteva săptămâni, dacă tu muști dintr-o felie de grapefruit, bebe strâmbă din nas, căci simte acreala. Fiindcă simte gustul deja!

Ce se întâmplă cu bebe în sătpămâna 23 de sarcină

Buuun! Așadar, în săptămâna 23 de sarcină, bebe s-a înălțat” ceva, are aprope 29 de centimetri. S-a și înzdrăvenit”: acum, are aproximativ jumătate de kilogram.

mama si copil in saptamana 23 de sarcina
În săptămâna 23 de sarcină, fătul e de dimensiunea unui grapefruit

Dacă l-ai putea vedea acum, acum cu puterea minții (sigur, știu și eu că o ecografie e o cale mult mai realistă :-P), ai observa câteva noutăți și detalii fermecătoare.

De exemplu, în acest stadiu al dezvoltării, apar sfârcurile. Mici, mititele, mici, mici, dar…. daa, chiar are sfârcuri deja.
Iar chipul fetiței tale drăguțe „“ sau al minunăției tale de băiețel, tu știi mai bine „“ e complet format.
Vasele de sânge din plămâni continuă să se dezvolte în extraordinara operațiune de pregătire pentru prima gură de aer trasă în piept.

Bebe se pregătește și să audă clar de tot lumea de afară. Un lătrat aspru, gros și sănătos ajunge și la el, dar să nu te mire că știe și când pornești aspiratorul…. ori când tata dă o gaură-n perete cu bormașina!

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 23 de sarcină

Mai întâi, să lămurim etapa: ești, oficial, în luna a cincea de sarcină! Îți vine să crezi că a trecut, deja, atâta timp? Că tu și bebe intrați în luna a șasea? (Bine, mai există și varianta în care simți că timpul trece prea greu… Dar chiar-chiar nu mai e atât de mult!)

Ai scăpat de oboseală, grețuri și alte neplăceri de odinioară, dar…

… Dar, în săptămâna 23 de sarcină, viitoarea mămică e într-o perioadă cu niște simptome nu tocmai plăcute.
  • Poate fi vorba de umflarea gleznelor și picioarelor, iar cele mai multe dintre acestea sunt  normale. Plimbările și hidratarea pot fi de mare folos.
  • Apoi, să nu uităm de contracțiile Braxton Hicks. Prima oară când apar, senzația e destul de ciudată. Mușchii tăi se încordează, totuși, cu rost: se pregătesc și te pregătesc pentru travaliu. Atâta vreme cât sunt de scurtă furată, acest contracții nu au de ce să te îngrijoreze.
  • Ne pare rău, dar vin și durerile de spate… Dacă nu cumva le simți deja! Apar fiindcă bebelușul în creștere pune presiue, îndoaie coloana vertebrală, iar mușchii tăi trebuie să facă față noii situații.
  • Ai putea să simți și cum ți se umflă sau chiar îți sângerează gingiile. E tot din cauză că volumul de sânge și fluxul sangvin cresc în timpul sarcinii…

Dar, cum spuneam, toate astea vor trece. Și au un rost! Avem o prietenă care, când era în perioade mai obositoare sau mai stresante din sarcină, îi scria bebelușului scrisori. Tocmai ne-a povestit-o și citit-o pe prima! (Scrisoarea despre care vorbesc este aici)

Încă o informație: burtica ta în care crește bebelușul are undeva între 21 și 25 de centimetri. Vorbim despre măsurătoarea aceea făcută de la nivelul oaselor pelviene și până în partea superioară a uterului, așa-numita înălțime a fundalului”.

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
Făt în săptămâna 22 de sarcină

Săptămâna 22 de sarcină

Făt în săptămâna 24 de sarcină

Săptămâna 24 de sarcină