in

Săptămâna 28 de sarcină

Trimestrul 3 de sarcină | Sarcina pe săptămâni

Făt în săptămâna 28 de sarcină

Ä‚sta, da, moment: începe cel de-al treilea – și ultimul – trimestru de sarcină! Ați ales numele sau sunteți tot la liste făcute, refăcute, mototolite, șterse, rupte și rescrise? Visezi bizarerii? Nu ne-am mira ca răspunsul să fie da. Doar viața ta se schimbă radical și pentru totdeauna. Pe deasupra,  legiunile de hormoni de sarcină sunt cei mai productivi fabricanți de vise stranii. Ar câștiga orice concurs, daca s-ar inventa și s-ar putea organiza așa ceva!

„Cred că, în trimestrul 3 de sarcină, am văzut cele mai multe filme din viața mea! Foloseam filme siropoase în lupta cu insomnia. La mine, a funcționat destul de bine!”

În burtică, bebele -  care este cam de marimea unei vinete mari – începe să dea din gene. Da, da, apar și ele acum! Și ia în greutate tot mai spectaculos. Unul dintre efecte: i se netezește pielea. Dar, să le luam pe rand:

ecografie bebelus saptamana 28 de sarcina

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 28 de sarcină

În săptămâna 28 de sarcină, are aproximativ 38 de centimetri și cântarește aproximativ un kilogram.

Și se pregateste tot mai serios să vină pe lume. În primul rând, începe să se instaleze în poziția de naștere, cu capul îndreptat în jos.

În rest, are o gramadă de treabă. La unele se pricepe deja destul de bine, pe altele le învață acum. Recapitulam vitejiile bebelușului pâna în și în săptămâna 28 de sarcină:

  • Clipește (nu prea-i convine dacă faci iar testul cu lanterna” și întoarce capul ori ferește privirea din calea luminii)
  • Mai scapă câte un sughiț
  • Își suge degetul
  • Respiră” lichid amniotic
  • Exersează tusea și zâmbetele
  • Apucă și strânge tare de tot orice îi cade în mâna (cordonul ombilical rămâne jucaria sa preferată. Bine, nu e ca și cum acolo, în uterul tău, ar fi in vreun ToysLand :-D)”¦
mama si copilul in saptamana 28 de sarcina
În săptămâna 28 de sarcină, bebelușul clipește, ba chiar și zâmbește

Să nu uitam că se prea poate să viseze deja! (V-am povestit și aici câte ceva). Poate chiar pe tine, așa cum sigur tu îți visezi copilul! Cum de-au ajuns oamenii de știință la concluzia asta? Păi, au măsurat activitatea cerebrală și au descoperit că, în timpul somnului, mititeii intră inclusiv în faza REM, adica în acel stadiu în care visăm.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 28 de sarcină

Uhh, e foarte probabil să ai parte de simptome clasice pentru trimestrul 3 de sarcină. Adică… se îmbogatește lista de neplăceri. Pe lânga durerile de spate, crampele musculare, umflături și insomnii, multe gravide au parte, de-acum încolo, și de constipație. Ba chiar și de hemoroizi.

Te simți obosită și visezi la un somn bun, fără vise, dacă se poate. Se pare ca poziția cea mai bună pentru tine ar fi într-o parte.

Spuneam, la început, ca bebe începe să ia” poziția de naștere. Iar capul copilului și uterul tot mai mare pot apasa pe nervul tau sciatic, iar asta se traduce prin senzația de amorțeală sau chiar dureri ascuțite. Totul începe de undeva dintre fese și radiază în jos, spre picioare. O baie caldă ori un pled încălzit ar putea fi de mare folos!

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
fetus in saptamana 27 de sarcina

Săptămâna 27 de sarcină

Făt în săptămâna 29 de sarcină

Săptămâna 29 de sarcină