in

Săptămâna 29 de sarcină

Trimestrul 2 de sarcină | Sarcina pe săptămâni

Făt în săptămâna 29 de sarcină

HA! Poți să îi spui Dovlecel” săptămâna asta! Pentru că bebelușul tău este cam cât un dovleac plăcintar! Probabil că știi exact cum, când se mișcă. E abia inceputul: la el acolo, spațiul a devenit un lux: pe masură ce crește, e tot mai înghesuit.

„Tata, oare ce se întâmplă acum în căpșorul bebelușului din burtica lu’ mami?” (o fetiță în metrou)

Probabil că e mai bine să nu vorbim încă despre cât de mult se va mări pe măsura ce se apropie momentul nașterii. Pâna va veni pe lume, își va dubla greutatea.. dacă nu cumva mai mult de-atât.

ecografie bebelus saptamana 29 de sarcina

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 29 de sarcină

În săptămâna 29 de sarcină, bebe are aproximativ 39 de centimetri și cântărește cam 1,2 kilograme.

Dacă este baiețel, testiculele au coborat în scrot, iar dacă e fetița, clitorisul e destul de vizibil și de proemeninet, pentru că labiile mici încă nu îl acoperă.

Mușchii și plămânii continuă să se maturizeze, iar capul micuț e din ce în ce mai mare, pentru a face loc dezvoltării creierului. Oricum, s-a maturizat într-atât încat poate, deja, să ajute la reglarea temperaturii corpului.

mama si copilul in saptamana 29 de sarcina
În săpătmâna 29 de sarcină, bebelușul este cât un dovleac plăcintar

Începe să facă tot mai multe rezerve de grasime albă”, cu totul diferită de cea de pâna acum, care îl ajuta pe copil la reglarea temperaturii corpului. Grasimea alba este sursă de energie.

Oasele sunt înca moi. În ultimul trimestru de sarcină, sunt o prioritate. În consecință, bebe o să tot ia calciu de la tine (cam 250 de miligrame pe zi), ca să îți întărească oasele. Așadar, mămico, ai grijă să ai o sursă sănătoasă de claciu în hrana ta zilnică!

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 29 de sarcină

Cum spuneam, bebe are nevoie tot mai mare de resurse. Are cereri nutriționale în creștere. Drept urmare, nu numai despre calciul mai sus pomenit e vorba, ci și de proteine, vitamina C, acid folic și fier. Alimenteaza-te” cu ele că să alimentezi micutul!

Până în săptămâna 29 de sarcină, sânii tăi au crescut cu aproximativ un kilogram. Burtica e, probabil, atât de mare încât nu îți mai poți vedea picioarele când stai în picioare.

Și asta ar putea fi un lucru oarecum bun, dacă ești cumva una dintre cele 40% din femei care dezvoltă vene varicoase pe durata sarcinii: măcar nu le vezi!

Ce e cu venele varicoase

Să știi că venele varicoase sunt rareori un motiv de îngrijoare. Explicația apariției lor? Volumul mult mai mare de sânge și uterul mărit pun presiune asupra venelor pelviene, iar unii hormoni de sarcină  fac venele să se relaxeze. O combinatie care se traduce, cum spuneam, prin vene varicoase. A nu se confunda cu posibilul păienjeniș de vergeturi”¦

Săptamana 29 de sarcină este un moment bun să începi să ții socoteala mișcărilor și loviturilor bebelușului (daca nu cumva o faci deja). Pe de-o parte, îi știi programul” cât mai în amănunt, iar pe de alta e o scuză excelentă să te odihnești putin 😛

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
Făt în săptămâna 28 de sarcină

Săptămâna 28 de sarcină

oaia curcubeu se ascunde in cort cu coco de vine leu

Oaia Curcubeu scapă de primejdia „LEU’, vine LEU!”