in

Săptămâna 27 de sarcină

Trimestrul 2 de sarcină | Sarcina pe săptămâni

fetus in saptamana 27 de sarcina

OK, poate ca tu stai cam prost cu somnul, dar copilul tău, să știi, se odihnește cum, când și cât îi trebuie. Are deja program regulat: ba somn, ba vânzoleală. Dar cred că știi asta deja, că îl simți yi și noapte. Probabil că, daca lenevește mai mult decât te-ai obișnuit și decât te-ai obișnuit, îți vine să pui muzică, să dansezi, să faci ceva să se trezească, să îți dea un ghiont cinstit ca să te liniștească…

Gata, la sfârșitul acestei săptămâni, se termină trimestrul 2 de sarcină!

În săptămâna 27 de sarcină, e mare cât o salată verde (modelul lunguieț). Are aproximativ  36,5 centimetri și 875 „“ 900 de grame. Dar, să ne uităm mai îndeaproape, mai cu atenție.

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 27 de sarcină

Săptămâna 27 de sarcină înseamnă, cum spuneam, sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Copilul tău a parcurs deja un drum lung și impresionant.

Acum, acea parte de creier care se ocupă de vedere este, deja, activă. Structura ochilor e formată, pleoapele „“ ți-am zis de săptămâna trecută „“ s-au apucat de clipit. Ce vede”? Cum bebe este în mediu lichid și închis, prin fața ochișorilor săi dansează un fel de perdea de lumini și umbre.

 Somn ușor, VISE PLÄ‚CUTE, bebe!”

În viața intrauterină, copilul face deja o mulțime de lucruri spectaculoase. Unul dintre ele este căscatul.

Ce e absolut incredibil este că, potrivit mai multor studii, bebe începe sa viseze de pe-acum, din săptămâna 27 de sarcină. (Alte studii mai amână procesul până prin săptămâna 30 de sarcină.) Ce-o visa? Asta încă nimeni nu știe. Și nici nu se prea încumetă să facă speculații.

Si reprizele de sughiț pot deveni obișnuință. De-acum incolo, e ceva normal, frecvent și e foarte posibil că, la un moment dat, să recunoști tresăritul de la sughiț între multele și diferitele sale mișcări.

Acum se maturizează și nervii auditivi ai bebelușului

Pielea bebelușului devine roz și nu fiindcă e prea cald în burtica ta (de fapt, lichidul amniotic e un fel de clima controller” perfect!), ci pentru că se formează capilarele de suprafață”, iar sângele începe sa circule și prin ele.

Creierul continuă sa se maturizeze. Se formeaza circumvoluțiunile, iar țesutul nervos se dezvoltă.

La fel se întâmplă și cu plămânii, înca imaturi în săptămâna 27 de sarcină. Dar, în cazul unei nașteri premature, sunt capabili să funcționeze cu ajutor medical.

mama si copilul in saptamana 27 de sarcina
În săptămâna 27 de sarcină, creierul bebelușului continuă să se maturizeze

Remarcabil mai e că se maturizează si nervii auditivi, iar bebe recunoaște și face diferența între vocea ta si vocea tatălui, de exemplu. Nu te speria că ar putea ajunge la el sunete prea puternice, care să îi facă rău! Urechiușele lui sunt protejate de vernix, stratul ușor cremos în care sunt înveliți” bebelușii.

Papilele gustative ale fetiței sau baiețelului tău sunt acum dezvoltate. Dacă mănânci ceva cam prea iute, poate ajunge și la el, prin lichidul amniotic, și cel mai probabil răspuns al său e sughițul.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 27 de sarcină

Cu vreo două saptamani în urmă, burtica ta era cam cât o minge de fotbal. Acum, a ajuns cât mingea de baschet!

Din păcate, din această etapă a sarcinii, cam trei din patru femei gravide încep să simtă  cum li se umflă extremitățile „“ mâini, picioare, glezne. Se întâmplă din cauza cantității mari de lichid din organism, a fluxului sangvin crescut și a presiunii uterine asupra venei cave (vena cea mare din dreapta, pe unde se întoarce la inima sângele de la membrele inferioare).

În vreme ce te necăjești că nu te mai încap încălțările, ca verigheta sau inelul preferat s-a sudat” de deget, amintește-ți că o să treacă. (Bine, știu, nu e ca și cum gândul ăsta te-ar mai dezumfla…)  Umflarea” e explicabilă și trecatoare.

Dacă, totuși, devine ceva foarte supărător, vorbește cu medicul! Oricum, încearcă să nu stai mult într-un loc, dormi cu picioarele ridicate (pune-le pe o perna, de exemplu). Și, chiar dacă ți se poate părea paradoxal, ai grijă sa bei suficiente lichide! Hidratarea poate ajuta!

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
Făt în săptămâna 26 de sarcină

Săptămâna 26 de sarcină

Făt în săptămâna 28 de sarcină

Săptămâna 28 de sarcină