in

Săptămâna 30 de sarcină

Trimestrul 3 de sarcină | Sarcina pe săptămâni

Făt în săptămâna 30 de sarcină

Cum să spun? De-acum încolo, bebe e mai isteț de la un minut la altul! Circumvoluțiuni după circumvoluțiuni apar în această perioadă. Și mare parte din fiecare gură de lapte pe care o iei se duce direct spre oscioarele lui, care se intaresc de la o zi la alta!

„Nu dormisem toată noaptea înainte de ecografie… Dar, când am văzut-o cum zâmbește, fiindcă am avut norocul ăsta, am uitat și de nesomn, și că pot cu două numere mai mult la pantofi…” (Mama Isabelei)

Bebe, care e acum cât un zucchini, stă cu ochii larg deschiși tot mai multă vreme, să cerceteze camaruța” lui în cel mai mic detaliu!

ecografie bebelus in saptamana 30 de sarcina

Ce se întâmplă cu bebe în saptamana 30 de sarcină

Acum, mititelul se scaldă” în aproximativ un litru de lichid amniotic. Pe măsură ce bebe crește, cantitatea scade. Iar în cel de-al treilea trimestru de sarcină, bebe crește, nu se joacă! (de fapt, se și joacă)

Pe la sfârșitul săptămânii 30 de sarcină, bebe va avea aproximativ 40 de centimetri și va cântări undeva în jur de 1,3 kilograme. Ritmul în care se lungește” va încetini, dar cel în care ia în greutate va face fix invers!

Acum, că are celule adipoase și creier care știe sa regleze temperature corpului, nu prea mai are nevoie de lanugo. Drept urmare, părul acela moale care îi acoperea tot corpul începe să dispară.

Dar e posibil să vina pe lume cu niște mici firicele de astfel de păr pufos pe spate și pe umeri. Stai liniștită, se vor duce!

mama si copil in saptamana 30 de sarcina
Pe măsură ce bebelușul crește, scade cantitatea de lichid amniotic

Încă o piatră de hotar în săptămâna 30 de sarcină: maduva osoasă a bebelușului preia cu totul producția de celule roșii! E un pas extrem de important.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 30 de sarcină

Ești însărcinată în 30 de săptămâni, au mai rămas doar 10!

Acum, capul bebelușului apasă pe vezica urinară, sânii sunt tot mai mari și (destul de) dureroși (se pregătesc să îl hrănească pe bebe). Probabil că obosești din ce în ce mai des și că nici arsurile la stomac nu îți sunt străine”¦

S-ar putea să te simti uneori ca și cum ai avea in piept un aruncator de flăcari. Știi de ce? Aceiași hormoni care relaxează mușchii pelvieni pâna la naștere și la naștere relaxează și mușchii care separa stomacul de esofag. Rezultatul? Mâncarea și sucurile gastrice pot ieși din stomac și pot face cale-ntoarsă  spre esofag sau chiar mai sus. Și, de aici, senzația de „¦ Iad dracesc! Iar uterul mărit care apasa pe stomac nu face decât să pună paie pe foc.

Ce poți face? Evită mâncărurile picante, grase sau prăjite. Și încearcă să nu te întinzi imediat după masă! Din fericire, arsurile acestea vor dispărea dupa nastere. Ești în săptămâna 30 de sarcină, chiar nu mai e chiar așa de mult!

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
oaia curcubeu se ascunde in cort cu coco de vine leu

Oaia Curcubeu scapă de primejdia „LEU’, vine LEU!”

Făt în săptămâna 31 de sarcină

Săptămâna 31 de sarcină