in

Săptămâna 31 de sarcină

Trimestrul 2 de sarcină | Sarcina pe săptămâni

Făt în săptămâna 31 de sarcină

Probabil că ești deja în momentul acela în care îți imaginezi viața cu copilul tău în toate felurile cu putință. Și în toate etapele. Așa, cumva pe repede-nainte. În mintea ta, nu ai fost deja cu fetița ta de mâna în prima zi de școala și la prima ora de actorie? Sau cu băiețelul la primul antrenament de fotbal-karate-baschet-judo-parkour”¦?

Bine, una dintre fetele de la noi de aici, de la Mămici, și-a imaginat viața copilului ei cam toată sarcina. Prin luna doua, deja știa cu ce o sa se îmbrace la nunta fetiței ei. (Așa suntem, ne grăbim. Am vorbit despre graba asta mai pe îndelete aici).

Milioane de conexiuni în creierul bebelușului

Iar mă iau cu vorba, iar uit că vrei să știi, în primul rând, cât mai multe despre bebe. În săptămâna 31 de sarcina, creierul i se dezvoltă mai rapid ca niciodată.

Bebelușul tau, care e cam cât o nuca de cocos, face non-stop conexiuni între fiecare celula nervoasă „“ și are de conectat cu trilioanele! Te-am facut suficient de curioasă?

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 31 de sarcină

Mai întâi, facem niște măsurători: zilele astea, bebe are aproximativ 41 de centimetri și cântărește în jur de un kilogram și jumătate.

Se grăbește să crească, fiindcă nu mai e mult și se naște. Trunchiul, picioarele și brațele tot cresc și devin proporționale cu capul.

Acolo, în căpșorul său, se întâmplă acum cele mai multe și mai spectaculoase lucruri. Creierul lucrează peste program pentru că, ți-am zis, sunt de facut milioane și milioane de conexiuni între celulele nervoase.

Are simțuri din ce în ce mai ascuțite

În săptămâna 31 de sarcină, bebe poate procesa informații, poate urmări lumina și poate percepe semnale pentru toate cele cinci simțuri.

Sigur, nu poate mirosi nimic propriu-zis, dar asta doar pentru că se scaldă” în lichid amniotic și e nevoie de aer pentru mirosul acela pe care il știi și il simți tu.

Oricum, mirosul tău, mamico, va fi unul dintre primele e care le va simți în viața sa. Și va deveni aproape instantaneu preferatul său!

mama si copil in saptamana 31 de sarcina
În săptămâna 31 de sarcina, creierul i se dezvoltă mai rapid ca niciodată

Ce altceva mai face minunea ta în vreme ce tu te pregatești pentru sosirea sa? Pai, ce știe deja, plus alte câteva”¦ Zâmbește, se încruntă, se uită în toate părțile, pedalează” cu mâinile și picioarele, doarme, se întinde, visează, sughiță, își suge degetul, respiră” câte-o gură de lichid amniotic, se joacă frenetic cu cordonul ombilical, apoi se culcă la loc”¦

Uneori, parcă ai vrea ca uterul să fie dotat cu o minusculă camera video conectată la televizorul cel mare din casă (eu, una, așa voiam 😛 )

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 31 de sarcină

Mmmm, uneori ai senzația că stomacul s-a mutat un etaj mai sus în corpul tau, iar plămânii”¦ ei, bine, plămânii par uneori ca uita ce au de făcut?

Când simți ca iți pierzi suflul, e din cauză că uterul împinge diafragma înspre plămâni. Când respiri greoi, fă o pauză din orice ai face și inspiră adânc de câteva ori.

Oricum, acum, uterul dă din coate” și împinge orice organ îi iese în cale. Iar plămânii tăi au acest ghinion. Partea încurajatoare e că, pe măsură ce se apropie nașterea și bebe coboară” spre pelvis, toate acestea se estompează, ba chiar mai dispar.

Între timp, încearcă să stai cât se poate (și cât poți) de drept și dormi pe o parte, astfel încât plămânii să aibă loc să respire.

În săptămâna 31 de sarcină „“ de fapt, cam pe toata durata trimestrului 3 de sarcină „“ uterul tău atât de mârit pune presiune tot mai mare pe vezica urinară, așa că e foarte posibil și foarte firesc să ai tot mai des senzația de pipi urgent.

Una dintre mamici ne-a spus un truc: de cate ori te duci la baie, ușurează-te”¦ de două ori. După ce ai facut pipi, stai puțin și mai încearcă o dată. De regula, așa reușești să golești vezica urinară și să mai rărești reprizele de ușurare (la propriu și la figurat:-)) Hai că nu mai e chiar atât de mult!

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
Făt în săptămâna 30 de sarcină

Săptămâna 30 de sarcină

Fătul în săptămâna 32 de sarcină

Săptămâna 32 de sarcină