in

Săptămâna 32 de sarcină

Trimestrul 2 de sarcină | Sarcina pe săptămâni

Fătul în săptămâna 32 de sarcină

La revedere, piele transparentă! Din săptămână 32 de sarcină, nu mai vezi prin bebe”: pielea lui până acum translucidă devine opacă. Aproape toate organele sunt complet dezvoltate. Doar plămânii mai au de crescut, dar bebe îi antrenează de zor cu lichid cu respirația în lichid amniotic”.

Antrenamente pentru viața de afară

Oricum, dacă se grabește și se hotărăște să vină pe lume acum, șansele lui de supraviețuire sunt mari, mari. Èši-am zis cât de mare e acum? E cam cât o varză chinezească.

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 32 de sarcină

Nici nu știu cu ce sa încep mai întâi! Are unghiuțe vizibile și la mâini, și la picioare, scheletul e complet format (dar oscioarele mititele ale bebelușului sunt înca moi) și exersează neîncetat cele mai importante treburi pe care le are de făcut afară.

Adică:
„¢ Își suge degetul „“ antrenament pentru supt, deci pentru hrănit;
„¢ Înghite – inspiră” și scuipă-expira” lichid amniotic „“ antrenament pentru respirat;
„¢ Se sucește și lovește „“ antrenament pentru o mulțime de acțiuni, de la mersul (până la care, e drept, mai e) și până la primul șut în minge ori pâna la primul pas dans grațios.

Chiar dacă mai sunt ceva săptămâni până la Ziua N (N de la naștere, desigur), mititelul sau mititica arată tot mai mult cu un nou-născut. Cum ziceam, pielea nu mai e transparentă. Explicația e simplă: a acumulat deja destul țesut adipos.

Cum ziceam, mai toate organele și sistemele vitale sunt complet dezvoltate. Aparatul sau digestiv s-a apucat deja de treabă. Începe să absoarbă minerale vitale, că de pildă calciu și fier.

mama si copil in saptamana 32 de sarcina
Din săptămâna 32 de sarcină, pielea bebelușului nu mai este translucidă

Până se termină săptămână 32 de sarcină, bebe o să aibă cam 42 de centimetri și o să cântărească aproximativ 1,7 kilograme.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 32 de sarcină

Mese dese „“ porții mici, multe lichide și”¦. multă răbdare. Pe lângă arsuri, dureri de spate și umflături (plus insomnii?), în saptamana 32 de sarcină mai încep, de regulă (dar se poate și ceva mai devreme), și contracțiile Braxton Hicks.

Așa cum bebe se antrenează să vină pe lume, și mușchii uterului se antrenează să îl aduci pe lume. Braxton Hicks sunt contracții neregulate ale uterului, un fel de travaliu fals. Durează între câteva zeci de secunde și vreo doua minute. Cum se simt? Încep așa, cu o senzație de strângere în partea de sus a uterului care apoi coboară în josul acestuia. Cum știi că e travaliu fals, de pregatire” și nu adevaratul travaliu? Un semn e că vor înceta dacă schimbi poziția. De exemplu, dacă te ridici și faci câțiva pași dacă stăteai întinsă când au început.

Probabil că medicul tau te va chema la control mai des din săptămâna 32 de sarcină încolo. De regulă, cam de doua ori mai des, adică la fiecare două săptămâni.

Probabil ca visezi mult. Și intens. Și cumva fericit-tulburat-fericit-amestecat. În mare măsură, tot hormonii sunt fabricanții” de bază ai viselor tale. Poate le aduni într-un jurnal și, astfel, împuști doi iepuri deodată. Pe de-o parte, preiei controlul – pentru că tu alegi ce rămâne din ele și tu le pui.. în ce ordine vrei. Pe de altă, cred că într-o zi „“ de exemplu, când copilul tău se va duce singur la film pentru prima oară „“ cred că o să îți placă să citești toate cele pe care le năștea în tine înainte sa se nască.

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
Făt în săptămâna 31 de sarcină

Săptămâna 31 de sarcină

fetus in saptamana 33 de sarcina

Săptămâna 33 de sarcină