in

Săptămâna 33 de sarcină

Trimestrul 2 de sarcină | Sarcina pe săptămâni

fetus in saptamana 33 de sarcina

O prietena a povestit, recent, ce i s-a întâmplat într-o zi de prin săptămâna 33 de sarcină. Povestea cum a visat ca a venit momentul nașterii mai repede decât se aștepta ea. Mai repede cât se aștepta toată lumea. Iar visul fusese atât de intens și de convingător, încât s-a trezit pe picior de plecare. Și a intrat direct în panică. Și-a trezit și soțul (și, probabil, și vecinii, la câta hărmălaie făcea 😀 ), a început să îndese lucruri într-o geantă. Și să îi ceară soțului să pună lucruri în geantă.

Uneori, mă gândeam că, oricât de mult m-aș pregăti, nu o să fiu niciodată cu adevărat pregătită. Într-un fel, e adevărat. În alt fel, nu e deloc așa: deodată, parcă știi dintotdeauna să fiu mamă! (Nadia, mamă a doi copii)

Deodata, jale! Jale că nu găsea”¦ o forfecuță! Vreo zece minute a durat buimăceala. Acum, râdea și povestea. Îți dai seama? Eram convinsă că o să nasc peste cinci minute, dar nu puteam să plec spre spital până nu găseam forfecuța! Adică… nu puteam să nasc dacă nu aveam forfecuța!” În fine, și-a dat seama că e vis și că bebe nu se grăbește nicăieri, doar e abia” în săptămâna 33 de sarcină. Nu și-a dat seama, însă, niciodată ce o apucase cu forfecuța. La ce i trebuia atât de tare.

ecografie bebelus saptamana 33 de sarcina

Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 33 de sarcină

În săptămâna 33 de sarcina, bebe e cât o țelină. Mai exact, cât mănunchiul bogat al frunzelor de țelină. Se întremează (așa zicea sora uneia dintre noi :-)) cu foarte mare repeziciune. Ia în greutate vreo 200 de grame pe săptămână! Ca sa fie imaginea și mai clară, de-acum și până se va naște, își va dubla greutatea.

Drept urmare, și ridurile” dispar cu repeziciune, fiindcă pielea i se întinde cu la fel de mare repeziciune. Fiind tot mai mare înghesuială în burtică, lichidul amniotic e mai puțin, să rămână din ce în ce mai mult loc pentru copil. Este unul dintre motivele pentru care simți mișcările sale ușor diferit (cam ca pe o împunsătură) un ghiont de la el.

Alte lucruri remarcabile care se petrec în săptămâna 33 de sarcină

Pupilele sale se închid” și deschid” atunci când firele de lumină pătrund până la el. Începe să se poarte mai mult ca un nou-născut decât ca un fetus: începe să închidă ochii când doarme și să îi deschidă când se trezește.

Și, pentru că peretele uterului devine mai subțire, lumina pătrunde cu și mai mare ușurință până la el. Practic, începe să perceapă inclusiv diferența dintre zi și noapte (bine, rămâne de văzut dacă o să mai țină minte și imediat dupa ce se naște )mama si copil in saptamana 33 de sarcina

Dar una din marile vești ale săptămânii 33 de sarcină e asta: bebelușului i se dezvoltă sistemul autoimun! Anticorpii au ajuns cu bine de la tine la el sau la ea, iar de-acum îi produce pe ai săi.

Ce se întâmplă cu mama în săptămâna 33 de sarcină

Cât despre tine, mămico, mmmm”¦ Dacă ai avut parte de ele până acum (și probabil ca da) nu prea scapi nici de umflături de glezne și picioare, de arsuri, de drumuri dese la baie”¦ De fapt, nu e vorba că nu scapi, ci că s-ar putea sa le simți și mai și. Și nici insomniile din trimestrul 3 de sarcină nu sunt de ignorat.

Poate apărea și sindromul de tunel carpian. Ce înseamnă? Dureri, furnicături, umflături la încheieturile mâinilor. Se întamplă din cauza că reții lichide, iar surplusul acesta comprimă nervul median în zona încheturii mâinii sau a canalului carpian.

În săptămâna 33 de sarcina, mămico, ai nevoie din ce în ce mai mare de odihnă. Ai grija de tine „“ odihnește-te, răsfăța-te și, astfel, ai grija și de bebe!

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
Fătul în săptămâna 32 de sarcină

Săptămâna 32 de sarcină

fetus in saptamana 34 de sarcina

Săptămâna 34 de sarcină